Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Sveriges nationalparker fyller 100 år

RESOR
Toppdelad
I våra nationalparker ryms det bästa av svensk natur - skärgård, fjäll och stränder till vargtassar och kantarellskog. I år firas dessutom hundraårsjubileet med invigningen av rikets första marina nationalpark. Vi besöker fyra favoriter från Abisko i norr till Stenhuvud i Söder.
Höga fjäll och Torne träsks...
Abisko. Storslagen natur, lätt att...
Abisko. Rymd och frihet. Utsikt från...
Torne träsk. Som Abiskofjällens eget...
Njulla, Abisko. I väntan...
Tofsmesen står som symbol för...
På tröskeln till västerhavet. Sundet...
Kosterhavet bjuder på en marin värld...
Lummig sensommarvandring på Sydkoster.
Lummig sensommarvandring på Sydkoster.
Det finns liv uppe på land...
På Nordkoster levs livet nära havet.
Efter en dag till sjöss, sitter det...
Stenshuvud: sand, sten och...
Bättre än så här blir livet...
Sprakande östersjöskum över den mjuka...
Sand, hav, skånsk stäpp och...
Stenshuvud: bubblande grönt som...

Kosterhavet - vår enda marina nationalpark

Norra Bohuskusten möter som Sveriges stora blå. Den nionde september invigdes Kosterhavet som nationens första marina nationalpark. En rusigt klar och saltsprakande undervattensvildmark med rikets enda korallrev. Men också kobbar, stränder och öar.

Annons:

Jag reser dit med båt. Strax utanför Strömstad möter sälar lojt utspridda på det yttersta havsbandets skär. Här och där syns även skarvar, trutar och tärnor. Och allt känns högtidligt, mäktigt. Som att stå på tröskeln till de stora världshaven.

Kosterfjorden är med svenska mått mätt unik. Här ryms svindlande 6000 sorters alger och olika havsdjur i vatten som når 250 meters djup.

Kliver av båten vid Ekenäs på Sydkoster. Traskar tvärs över ön som är förvånansvärt mild och grön. Lämnar så småningom bondehemman och hassel. Stigen mot den gamla kyrkogården leder till ljungbeströdda klippor.

Bukten vid dess slut bär på ett turkost överslag i samma kulör som den grekiska övärlden. Trots brittsommar kan jag inte motstå frestelsen. Kryper ner i vattnet. Det är salt, friskt och uppseendeväckande klart. Lite längre ut guppar ejdrar.

Och precis som då när man färdas här med kajak genom höstklara vatten ser jag en säls stora, nyfikna ögon som kikar upp ur ett levande hav.

Ta sig dit: Båt från Strömstad till Kosteröarna tar knappt en timme och kostar 120 kronor tur och retur. Tidtabell finns på www.vasttrafik.se .

Bo: På Kosteröarna finns fina Hotell Ekenäs med pensionat, stugbyar, camping. Tel 0526-202 50, www.sydkoster.se . Strömstad erbjuder bland annat hotell, camping och trevliga vandrarhemmet Crusellska gården, tel 0526-101 93, www.crusellska.com .

Göra: Flera fina badstränder, dyk och dykkurser, turer med hyrd cykel eller havskajak, sälsafari, båtexkursion till Ursholmarna med toppskarvar och Sveriges västligaste fyr.

Bonus: Sydkosters Långagärde är platsen för Sundets skaldjurskafé och makrillmiddag och havskräftor i sällskap av vin. Missa inte heller fika eller middag på trevliga Kosters trädgårdar med skön ekoprägel.

På nätet: www.kosterhavet.se , www.kosteroarna.com .

Abisko - fjället för alla

Sverige norr om polcirkeln. Fyra årstider, fyra mirakel. Och ingen annanstans är detta lättare att uppleva än i Abisko nationalpark. Stockholmståget bromsar nämligen in vid fjällets fot. Där väntar bekvämt boende och restaurang med panoramafönster. Men också linbana upp till Njullas topp och högalpin miljö.

Sommarexplosionen här uppe tillhör onekligen klotets mäktigaste naturupplevelser. Nätterna ratar i månader allt mörker. Extatisk blåhakesång flödar ut mot porlande jokkar som bär på fjällens smältvatten. Och den U-formade Lapporten korsar tolvslaget i ett midnattsskimmer som växlar från rött till guld.

Sedan kommer hösten. Bergen brinner av sprakande löv, luften är hög och klar och Torne träsk blir så blått som någonting kan bli. Så kläs Abisko i vitt för långa skidturer på tysta fjäll.

Vinterkvällar följer med hettande kinder framför värdshusbrasor. Och linbanan mot Njulla drar mot Aurora sky station och det magiska norrsken som titt som tätt försänker Abisko i ett kosmiskt grönt skimmer.

Ta sig dit: Tåg är smidigast . Från Stockholm direkttåg cirka 17 timmar; Göteborg cirka 20 timmar, ett byte, Malmö cirka 22 timmar, ett byte.

Bo: Finfina STF:s Abisko Turiststation är ombonat och erbjuder dubbelrum i huvudbyggnaden eller i annexet Keron med självhushåll. Öppettiderna varierar med säsong, kolla www.abisko.nu . Skönt boende även på Abisko Mountain lodge, www.abiskomountainlodge.se .

Göra: Linbana till fjället Njulla 900 meter över havet. Guidade dagsturer till Torne träsk, trollsjön Rissajaure, stendalen Kärkevagge etcetera. Även grotturer, båtfärder, fiske, fågelskådning och givetvis fjällvandring, exempelvis längs Kungsleden. På vintern skidåkning och norrskensskådning, www.auroraskystation.com .

Bonus: Middag på STF:s turiststation rekommenderas varmt, alltid spännande meny och sagolik utsikt över Torne träsk.

På nätet: www.naturvardsverket.se/sv

Tresticklan - som en målning av Elsa Beskow

I Dalslands innersta gömmer sig ett av södra Sveriges största områden med gammelskog. Tresticklans nationalpark möter ungefär som en Elsa Beskowmålning. Inga troll, inga vättar eller vittror. Men sprickdalar och knotiga träd, vitmossa som flyter ut i fluffiga mattor och tallar som slagit rot under en tid då fattiga torpare vandrade i mil för att nå marknaden i norska Halden.

Nationalparker kan stå för starka naturupplevelser. Men också som påminnelser. Så här såg alltså betydande delar av Sverige ut innan det moderna skogsbruket började ta över. Så här ser en naturlig skog ut.

Jag Följer stigen från Råbockens parkeringsplats. Det är lätt att hitta, lätt att gå och precis på andra sidan den norska gränsen, en halvmils promenad bort, väntar en stuga där vandrare kan övernatta, laga middag över vedspis och äta måltiden till skenet av fotogenlampor.

Njuter själv av skogens stillhet. Vid en skogssjö guppar näckrosor i det mörka vattnet. Hör storlommen ropa med ödemarkens djupa klang. Och vaknar nästa morgon till tofsmesar och talltitor som rör sig som små tomtefigurer bland storskogens skägglavar.

Ta sig dit: Med bil från Dals-Ed mot Nössemark. Vägvisare leder till Tresticklans nationalpark och informationstavla vid Råbocken.

Bo: Fem kilometers vandring från Råbocken, vid Budalsvika på norska sidan, finns en enkel stuga där man kan övernatta och laga mat på vedspis. Huset saknar el och har utedass, men är mysigt. Priset är 100 kronor per natt/person. Boka och hämta nyckel via Christian Nilsson på kommunkontoret i Dals-Ed, tel 0534-190 54, alternativt 0354-190 00.

Göra: Vandra, flera leder i parken. Plocka bär och svamp.

Bonus: I trakten finns ett vargrevir!

På nätet: www.vastsverige.com (klicka på Dalsland)

Stenshuvud - den skånska djungeln

Finns det djungel i Sverige? Så är det nog. I alla fall vid Stenshuvud strax söder om Kivik. För sommarens avenbokar spänner upp ett så tätt lövtak över stigen att det känns som om jag är tillbaka i den Costa Ricanska regnskogen.

Gryningen doftar dessutom sött av vildkaprifol och murgröna slingrar sig runt trädstammar som lianer. Alla de rätta ljuden finns där också. Näktergalen som lägger beslag på hela morgonen. Och så sommargyllingen som brinner i gult och flöjtar i toner som andas täta skogar söder om Sahara.

På hösten möter ett annat Stenshuvud. Skogen bär på regnbågen. Rödhakar knäpper i snåren, och det är tid till lugn och eftertanke. Ser från Stenshuvuds hjässa dagen ta form över Bornholm och vita fiskebåtar. Luften är frisk och äppelsyrlig och långa, sköna promenader går längs stranden vid Krivareboden.

Vit sand följer ejderflockarna mot söder och i ryggen flammar den skånska djungelns oktoberlöv i rött och gult.

Ta sig dit: Stenshuvud ligger strax söder om Kivik. Med lokalbuss kan man kliva av längs riksväg 9 och vandra tre kilometer till huvudentrén, alternativt promenera från Kivik till ingången vid Hällevik tre kilometer söder om samhället.

Bo: I Stenshuvuds omgivningar finns mysiga Elisetorp B&B, www.stenshuvud.com , Blåsingsborg, www.blasingsborg.se och Reunion Retreat Stenshuvud, www.reunionhomespagarden.se/pensionatet . Också gott om övernattningsalternativ i närbelägna Kivik.

Göra: Vandra, bada och besöka Naturum med intressanta utställningar och guidade turer.

Bonus: Norr om Kivik ligger Haväng med fina stränder längs Hanöbukten och ett lika märkligt som vackert stäpplandskap med backtimjan, sandnejlika och fältpiplärka.

På nätet: www.lansstyrelsen.se/skane/Om-Lanet/Stenshuvud

De första nationalparkerna

För exakt hundra år sedan, 1909, fick Sverige sina första nationalparker: Abisko, Pieljekaise, Stora Sjöfallet, Hamra, Garphyttan, Gotska Sandön, Ängsö och Sånfjället.

Världens äldsta nationalpark heter Yellowstone, ligger i USA och invigdes den 1 mars 1872.

Koll på allemansrätten

Vem äger egentligen blåbären du plockat och får man verkligen cykla i skogen? Har du koll på allemansrätten? Testa dig själv i ett kul fråge-quiz .

Naturens år 2009

Svampvandring, grottexpedition till Tyresö och Euro Birdwatch vid Hornborgasjön. 2009 är naturens år med massor av aktiviteter, guidade vandringar etcetera. Kolla vad som erbjuds på www.naturensar.se och klicka på "kalender".

Annons:
Annons:
Relaterat

Alla Sveriges nationalparker

Webbtips: Njut naturen fullt ut

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Mer
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post