Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Snyggare än snabb

Vi provkör: Pro Ceed GT
Toppdelad

Kia har fått till en bil som vädjar till allt annat än förnuftet med Pro Ceed GT.

En liten 1,6-liters motor på över 200...
Nya Kia Pro Ceed GT är en snygg...
Snygg och sportig inredning.
GT-loggan på ratten.
Aggressivt utseende, precis som det...
Baksätet är ingen dröm att befinna sig...

Jag vet att det låter lite konstigt i de mest bilortodoxa människors öron att koppla samman med Kia med sport. Kia är förnuftigt. Rejält. Prisvärt. Praktiskt.

Allt sådant viktigt.

Annons:

Däremot har Kia har varit synonymt med lust, fart och sport. Men utan att ta i för mycket kan man säga att Kia med sin Pro Ceed GT faktiskt fått till en bil som vädjar till annat än förnuftet.

Pro Ceed GT är till att börja med en snygg bil. Den har bra linjer, snyggt aggressivt utseende och röda bromsok. Just de där röda bromsoken är förstås en ganska löjlig detalj för de flesta människor, men det är en sportsignal för de som har lite mer än ordinärt hushållsintresse för bilar.

Tittar man sedan in i bilen noterar man givetvis Recaro-stolarna med röd GT-logga. Samma logga finns för övrigt på ratten också. Eftersom det är en sportbil så är pedalerna klädda i metall.

Och till slut, när man tittat färdigt och satt sig bakom ratten; hur är den då?

Tja, som en sportig bil. Den är inte obehagligt snabb, 0 – 100 på 7,7 sekunder är OK men accelerationen 60 – 100 km/h på fyrans växel på 5,4 sekunder känns lite häftigare.

Bilen har ett bra bottendrag. Vilket också har den fördelen att den blir förlåtande och lättkörd.

Jag tror att man skulle kunna kalla Pro Ceed GT för en vuxen sportig bil. Och det är alltså tänkt som beröm. Snabbheten har jag nämnt, när man styr reagerar bilen snabbt och exakt utan att uppträda stingsligt och nervöst.

Recaro-stolarna är bra, men inte så djupt skålade att människor med ett visst övermått av delikatessfett kring rumpa och höfter sitter obekvämt.

Kupén är tight, främst för de som eventuellt ska sitta i baksätet. Det här är förstås ingen bil som man vanemässigt ska vara tre eller fyra personer i. Pro Ceed GT är förarens bil med bra plats för en passagerare.

Kör man lugnt och fint med bilen, så låter den inte som en sportbil. Det är först när den får order om att raska på det börjar låta lite om motorn. Och då låter det bra. Däremot blir det inte så bekvämt med de stora 18-tumshjulen. Ojämnheter och skarvar i vägen känns rejält.

Är bilen något att ha?

Ja, jag tycker nog det. Är man ute efter en snygg lagom stor kärra med sportiga egenskaper så kan Kia Pro Ceed GT vara ett alternativ. Man bör åtminstone prova den.

Priset är ju inte så tokigt.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Bil & Trafik
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post