Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Full rulle uppåt väggarna

BOSTAD
Toppdelad
Den som är på tapetjakt kan lätt bli förförd i vår. Utbudet är enormt och mycket fantasieggande med blommiga, stormönstrade, silvriga eller färgstarka tapeterna.
Vitt på vitt och silvermönster...
Daniel Langelid, designer hos Sandbergs.
Foton är på tapeten igen. Här från...
Dödskallar från Sandberg.
Engelsk barntapet från Midbec.
Designern Hanna Werning har blivit...
Vinyl på väggen från Midbec.
Stormönstrat och modigt från Osborne...

Tapeter är knappast längre vad de har varit. Stilen har för länge sedan passerat smalrandigt och diskret småblommigt utspritt över ett helt rum. Numera är det fondväggen som gäller, eller kanske ännu trendigare: bara en enda våd av en stormönstrad tapet i rummet. Bli inte förvånad om du ser en våd uppsatt på bredden.

Ett alternativ är att ha något mönstrat bakom sänggaveln eller vid matbordet och resten av rummet i en lugn färg. Den som vill ta ut svängarna ännu mer lägger pengarna på en fototapet.

Förr tapetserade vi gärna när det var inomhusväder på höst och vinter. Men Heléne Holst på Idéhuset i Helsingborg säger att det likaväl kan vara tapetrusch mitt i sommaren. De senaste åren har intresset för att skapa något udda, uppseendeväckande eller mer vågat på väggarna dessutom exploderat helt i linje med vår renovering- och inredningiver.

Förutom svensktillverkade tapeter säljs också många varianter från England som har en tradition av mer stormönstrat

Annons:

Det bruna och beige har börjat få stryka på foten för svart. Vi vill ha blankt silver- eller guldmönster på en matt svart yta. Men man håller sig än så länge till att sätta upp "utstickaren" på en fondvägg.

— Nästa trend blir att våga tapetsera hela rummet med något stormönstrat förutom att möbeltyger och gardiner också är mönstrade, säger Heléne Holst.

Det vitmålade rummet kommer alltid att finnas kvar. Några av oss föredrar vitt på väggarna oavsett vilka trender som blåser. Men Heléne Holst får ofta höra kommentaren att man är trött på vita väggar, oavsett ålder.

Istället lockas många av tapeter som alltmer närmar sig konstverk. Den som vill satsa på en stormönstrad fondvägg får räkna med mellan 250 och 800 kronor rullen. Om man längtar efter sammetstapeter passerar priset tusen kronor rullen.

— En fondvägg behöver inte vara från hörn till hörn i rummet. Men om man väljer en hel vägg är rådet att ändå gå in en bit på väggen för att få en inramning. Det ser mer arbetat ut.

Ungefär 80 procent av alla tapeter som Heléne Holst säljer går till fondväggar.

— Det känns inte så stort att göra om bara en vägg. Dessutom blir utgiften mindre än om man tapetserar hela rummet. Och man kan kosta på sig att vara mer ombytlig.

Den som har planer på att skaffa en stormönstrad vägg i till exempel vardagsrummet bör tänka på vilka färger som man måste ta hänsyn.

— Sedan ska man gå på magkänslan när man väljer mönster. Det är lätt att förföras av alla färgstarka och stormönstrade varianter.

Alla väggar är inte lämpliga som fondväggar. En maffig tapet kan i värsta fall tippa ett helt rum. Fönsterväggar är sällan lämpliga eftersom de oftast är mörkast. Dessutom måste man tänka på att inte möblera sönder en fondvägg. Den kräver rymd.

— Om man inte har någon klockren vägg för fondtapeten kan man istället sätta upp en eller två våder bara.

TAPETKUNSKAPER

En revolution inom det kinkiga tapetserandet skedde när non-woventapeterna kom. Men det finns flera sätt:

Non-woven: Man sätter limmet på vägg och fäster sedan tapeten. Tapeten skärs på väggen. Tekniken kan också heta till exempel eseay up och sättlätt. tapeten är mycket formstabil och varken töjer sig eller krymper.

En del non-wovensorter är mycket genomskinliga och kräver grundmålning.Traditionella: Man sätter limmet på pappers- eller vinyltapetens baksida.

Förklistade: Man doppar en våd i taget i ett vattentråg för att blöta upp klistret. Tekniken brukar inte vara populär bland målarna.

Olika sorters tapeter

Papperstapeter: Finns allt från avtorkbara till superkänsliga.

Sammetstapeter: Är på väg tillbaka. Ger ett mäktigt intryck. Svåra at tvätta av. Hopplöst om man får en klisterfläck på tapeten.

Vinyl: En praktiskt kvalitet, tåliga och praktiska i köket. Mellaneuropeiska leverantörer har även vinyltapeter till vardagsrum.

lim- och handtryckta tapeter: Tillverkade på gammalt vis med gamla mönster. Är inte kantskurna. Vänd dig till en målare som verkligen kan sätta upp dessa tapeter. Det tar lång tid och är dyrt. Men belöningen är stor.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post