Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Med husvagnen som bostad

BOSTAD
Toppdelad
Sommaren i Lerberget och vintern i Möllehässle. Inget konstigt med det. Förutom att bostaden är en husvagn - året om.
Husvagnsliv är frihet tycker Christer...
Det råder uppbrottstämning...
Det mesta som behövs finns...
Sovrummet med stor dubbelsäng upptar...
Förtältet...
Barnbarnet Jonathan...
En vecka tar det för Christer Resell...

Det är uppbrottsstämning på Lerbergets campingplats sista veckan innan den stänger för säsongen. Men när de flesta packar ihop husvagnen för vinterförvaring och återvänder till villor och lägenheter så kopplar Christer Resell den mobila bostaden på bilen och drar iväg till Möllehässle camping. Så har han och hustrun gjort i sju år och de kan inte tänka sig ett bättre liv.

— I oktober 2000 sålde vi villan och flyttade ut. Vi har aldrig känt oss så fria förut, säger Christer Resell.

Tanken hade funnits länge. 1996 sålde de sitt hus i Helsingborg och bodde hela sommarsäsongen på Lerbergets camping strax söder om Höganäs i väntan på att det nya huset skulle bli klart att flytta in i.

— Redan då hade vi kunnat tänka oss att flytta ut permanent, men barnen som var 16 och 18 år sade nej. Så vi fick vänta.

Men beslutet var taget — och barnen hann knappt stänga dörren bakom sig förrän villan var såld och husvagnen utbytt mot större modell. Nu bor de på 17 kvadratmeter, plus 28 kvadratmeter förtält och ett rymligt trädäck med utsikt över Sundet.

— På en femmiljonerstomt, som Christer Resell nöjt beskriver deras tio gånger tio meter stora campingtomt alldeles intill sandstranden.

Annons:

Fördelarna är lätt uppräknade:

— Inga måsten, när jag har fyllt på vatten, tömt gråtanken och tömt toan så är jag fri. Ingen trädgårdsskötsel, inga husreparationer och ingen snöskottning. Och så bor vi billigt, för 2 300 i månaden inklusive el, drift och service och skatt på husvagnen.

Nackdelarna då?

— Nej, vi saknar inget, det vi behöver har vi här.

I det rymliga förtältet tillbringas den mesta tiden. Golvet är uppbyggt för att bli jämnt, med spånskivor och plastmatta ovanpå. Här finns en extra kyl och frys och en gasolkamin för kyliga dagar. Bredvid plastmöblemanget står ett par ställ med tvätt på tork, tvättar och diskar gör de i den gemensamma servicebyggnaden. Där duschar de också, men toalett finns i husvagnen.

Annars ser vardagens bestyr inte mycket annorlunda ut än när de bodde i villa. Inne i husvagnen finns en köksdel med en rejäl spis, soffgrupp som kan bli extra sängplats och en rymlig dubbelsäng. De har även fast telefon, som flyttas mellan sommar- och vinterbostad.

— Det är bara om man ska göra vid bilen som man får fundera lite över var man ska ta vägen, säger Christer Resell.

Helst hade de bott året runt på Lerbergets camping, nära hav, strand och service. Men den stänger i slutet av september och det finns få året runt-öppna campingplatser i området att välja mellan. Därför går flyttlasset norrut till Möllehässle camping varje höst.

— Inget fel på den, vi trivs bra, men det är långt till jobb och service och inte så roligt att köra när det är snö och dåligt väder.

— Så när de öppnar i Lerberget igen 1 april, då hänger vi på låset.

Livet i husvagn har gett ett stort umgänge. Även om de inte har några andra bekanta som bor i sin vagn året om så är de flesta vännerna inbitet husvagnsfolk. Till midsommar och påsk är det stora fester och man möts på olika campingplatser. Var och varannan helg packar makarna Resell sin mindre 5,5-metersvagn och far iväg.

— Ja, det finns ju de som har villa och husvagn eller lägenhet och husvagn. Vi har husvagn och husvagn, säger Christer Resell och förklarar att de har samma behov som alla andra av att komma hemifrån ibland.

Nyligen var de på husvagnsmässa i Jönköping och där föddes nya drömmar: en tvåvåningshusvagn med terrass på taket.

Att bo i husvagn är höjden av frihet tycker Christer Resell.

— Men det passar nog inte alla att bo så här. Man måste klara att bo på liten yta och vara nära varandra hela tiden. Blir man arg eller vill vara ifred så får man gå ut en runda.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
  • Anette Rantala
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post