Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Heltäckande mattor kommer igen

STOCKHOLM
Toppdelad
Glöm de solkiga, luddiga mattorna från 1970-talet. Heltäckningsmattan är tillbaka, och den är i fin form.
Ska du lägga heltäckningsmatta...
Den fluffiga ryamattan blir allt...
Eden - en riktig lyxmatta...
En beige sisalmatta matchar den...
En heltäckningsmatta behöver inte vara...
En heltäckningsmatta behöver inte vara...
En heltäckningsmatta behöver inte vara...
En heltäckningsmatta behöver inte vara...

- En stor del av mitt arbete går ut på att övertyga folk om fördelarna med heltäckningsmattor!

Det säger Åsa Haremst, inredningsarkitekt på byrån White, som dock tror att fördomarna om heltäckningsmattor som ofräscha och murriga är på utdöende. Hon slår gärna ett slag för att klä in golvet i en snygg, mjuk matta. Vilket dessutom är ett av de enklaste tricken för att helt förändra karaktären på ett rum.

- Det gör jättemycket för atmosfären. Framför allt för att ljudet dämpas och det blir tystare i rummet, men det ger också en mjukare och mer ombonad känsla.

Heltäckningsmattans ljuddämpande effekt gör att den passar exemplariskt

i hemmabiorummet, eller i barnens lekrum. Många tycker också att det är mysigt med en tjock och gosig matta i sovrummet, i stället för att behöva sätta ner fötterna på ett kallt golv på morgonen.

Ofta hävdas också att det finns en miljöaspekt på heltäckningsmattan. När golven känns varmare kan man sänka temperaturen i bostaden med ett par grader, och på så vis spara energi.

Annons:

Naturligtvis kan man också skapa olika slags stilar beroende på vilken matta man väljer. Utbudet har sällan varit så stort, och det finns alla färger, former och material att välja mellan. Med moderiktigt svart kan man till exempel skapa ett riktigt flott och elegant rum. Den populära trenden med naturmaterial och naturfärgat hittar sin motsvarighet i sisalmattorna. De är tillverkade i ett slags hampa som är mycket slitstarkt, ofta kommer i mjuka, ljusa färger och som perfekt matchar andra naturmaterial som trä, natursten och dylikt.

- Att till exempel låta ett stengolv i hallen övergå i en sisalmatta i vardagsrummet kan bli jättesnyggt, säger Åsa Haremst.

En annan rolig och fiffig variant är att lägga in heltäckningsmattan i form av fyrkanter. Denna lösning kommer mer och mer, och består av plattor med mått på 60x60 centimeter. Tillsammans bildar de en helhet, och med några reservplattor på lager i källaren är det lätt att byta ut en fyrkant om någon råkar spilla lite vin på festen. Med den lösningen känns det kanske också lite mindre vågat att välja en ljus färg på mattan.

- Om man tänker på hur det såg ut på 1970-talet så gick ju heltäckningsmattorna ofta i dova färger, och gärna i kombination med murriga väggar och textilier som fick rummen att upplevas som ganska så mörka och ofta lite dystra, säger Åsa Haremst.

- I dag använder vi oss av mörka kulörer i kombination med mycket vitt, vilket gör att vi får en helt annan spänst i miljöerna.

Med plattor i olika färger kan man också skapa egna, personliga mönster genom att leka med flera färger. Varför inte snitsa till det med ett randigt golv i ett par olika toner, till exempel svart och grått. Eller var vågad med rött i kombination med rosa! Även om det fortfarande är vanligast att mattköparna väljer ett tydligt, enfärgat golv finns det en uppsjö av möjligheter om man vill åstadkomma något lite annorlunda.

Viktigt när man skaffar mattan är att se till helheten. Golvet är ju ingen separat enhet utan påverkas av belysning, planlösning och möbler. Därför är det omöjligt att säga något generellt om när det passar med heltäckningmattor eller ej, tycker Åsa Haremst. Fast lika tokiga i heltäck som tyskar och engelsmän blir vi nog aldrig, hoppas hon.

- Där har man heltäckningsmattor överallt, till och med i badrummen. Det känns inte så fräscht...

Malin Eijde/TT Spektra

feature@ttspektra.se

Värt att veta om heltäckningsmattor

Material

Ull. Ett naturmaterial. Vanligt på 1970-talet. Kvaliteten skiftar mycket på olika ullmattor, men de luddar alltid, och kan därför vara olämpliga för allergiker.

Sisal. Ett hampaliknande naturmaterial. Mycket slitstarkt. Svårt att rengöra. Riskerar att krympa när man tvättar dem på plats.

Kokos. Mycket slitstarkt naturmaterial, tillverkat av kokosnötsfibrer. Riskerar att töjas ut när man tvättar dem på plats.

Polyamid. Syntetfiber, i princip detsamma som nylon. Hög kvalitet, lång hållbarhet.

Polypropylen. Syntetfiber, billigare än polyamid men tappar fortare sin fräschör.

Utrymme

De vanligaste utrymmena för heltäckningsmattor är sovrum, trappor och källare (biorum eller dyligt), samt övervåningar i en och en halvplanshus.

I källaren bör man lägga mattan direkt på betongen i källarutrymmet, utan trägolv emellan eftersom det då kan komma in fukt. I källaren bör man aldrig välja ullmatta, eftersom den kan börja lukta.

Rengöring

Välj helst en antistatisk och antismutsbehandlad matta. Dammsug med bra dammsugare minst en gång i veckan. Fläckar bör tas bort omedelbart. Tvätta en relativt ny matta åtminstone vartannat år, en lite äldre och slitnare matta varje år.

Hållbarhet

En heltäckningsmatta håller i cirka 10-12 år därefter förlorar fibrerna sin spänst.

Källa: Bosses mattor AB i Helsingborg

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post