Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Vårda prylarna med kärlek

Hemma
Toppdelad

"Gamla föremål ska inte bara stå och se vackra ut. De ska levas med", säger antikexperten Joakim Bengtsson.

I dag är det mer regel än undantag att...
Kim Berglund, antikexpert från...

Mottot är att vara djärv i möblering men vårda med kärlek.

– Det är skillnad på patina och smuts. Patina ger charm och höjer värdet, det gör inte smuts.

Annons:

Mörka fläckar på metallen runt ett skåplås är charmigt. Men oputsade silversljusstakar och dåligt rengjort porslin får Joakim Bengtsson att se rött.

– Silver ska blänka. Koppar spelar mindre roll. Och ett gammalt porslin kan mycket väl köras i maskin om det inte räcker med vanlig disk för att få glans. Det är bara att prova.

För SVT:s ”Antikrundan” spelar Joakim Bengtsson just nu in avsnitt för kommande säsonger, där en antikskola blir ett nytt inslag.

Själv bor Joakim Bengtsson i ett 1700-talshus i Landskrona med många tidtypiska detaljer. Kaffekoppsmärken på ett gammalt bord är den typ av patina som han själv uppskattar.

– Att spara sådana spår är ett sätt att blanda vårt liv med den tid som en gång var.

I alla tider har folk varit roade av att förändra möbler genom att måla och klä om.

Förra seklet började i vitt, gled över i en kaskad av färg på 1940- och 1950-talen för att sedan under 1970- och 1980-talen lutas av.

Att slaviskt följa en stil blir lätt tråkigt. Shabby chic gör att många målar om och sedan sliter ner ytan efteråt med sandpapper och stålull för att få möblerna att se nötta ut på ”rätt sätt”.

– Vi ser tyvärr mycket förstörda antikviteter dag. Att måla om fina mahognymöbler och andra ädelträslag som är utrotningshotade är väldigt synd. Dessutom försämras värdet, säger Joakim Bengtsson.

Möbler med sliten originalklädsel är inget man ska tveka inför att klä om men det bör göras fackmannamässigt.

– Originalklädseln kan sparas i en påse på ett mörkt ställe.

Liten lektion i ljuskronetvätt

Redskap: Blomspruta fylld med vatten och några droppar diskmedel, tandborste, mjuk trasa, handdusch, paraply.

Ljuskronor kan verka svåra att rengöra men kräver egentligen inte så mycket jobb. Häng in den i duschen om den är mycket dammig. Eller använd blomspruta. Fäst då ett upp- och nervänt paraply undertill, så slipper du droppet på möblerna eller golvet under. Efterpolera prismorna för maximal glans. En tandborste kan användas till metallen, är Kim Berglunds tips.

Ibland kan metalltrådar behöva bli utbytta men saknade prismor kan vara svåra att ersätta.

– Under sommarhalvåret får man antika ljuskronor till bra pris. Våga placera dem på oväntade ställen. I kök eller badrum är de jättesnygga!

– Det viktigaste är att kolla det elektriska först. Om sladdarna är trasiga ska man absolut lämna in lampan och få dessa utbytta, säger Kim Berglund, som arbetat länge i den skånska auktions-branschen.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
Relaterat
Det våras för det gamla

Det våras för det gamla

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post