Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Lapptäcken blir konst genom art quilt

Hemma
Toppdelad

Det är ingen känd konstform i Sverige. Men att man kan skapa konst av tyg är textilkonstnärinnan Katriina Flensburgs arbeten fina exempel på. "Art quilt har varit ett begrepp sedan 70-talet. Men långt innan dess var lapptekniken ett sätt för kvinnor att ägna sig åt konstnärligt skapande", säger hon.

Om det hade varit män som skapade art...
Art quilt är en konstform som ofta...
Art quilt är en konstform som ofta...
Modern konst kan skapas i många olika...
Modern konst kan skapas i många olika...

Utomlands är art quilt ett etablerat begrepp för en särskild konstform. Begreppet myntades i USA någon gång på 1970-talet och senare, i samband med firandet av 200-årsjubileet av självständighetsförklaringen, arrangerades stora utställningar med lapptäcken. Då upptäckte man vilka konstverk som hade skapats.

– Man hävdar ofta att gamla lapptäcken är resultatet av ett slags slumpmässigt skapande och ett ”man tager vad man haver”. Men det är inte hela sanningen.

Annons:

För många kvinnor var hantverk länge det enda sättet att utöva konstnärligt skapande på eftersom konstnärsyrket var förbehållet män ända fram till 1800-talet.

– Om det hade varit män som skapade de här verken, och om det hade varit ett annat material, hade konstformen fått en helt annan uppmärksamhet, säger Katriina Flensburg och visar i en utställningskatalog exempel på hur nutida quiltkonstnärers verk kan se ut.

Själv växte hon upp i Finland under funkiseran och är präglad av ett modernt och lite avskalat formspråk i sitt konstnärskap. Många av hennes större verk kräver stora vita väggar för att komma till sin rätt.

– Det är roligt att föra in lite skandinavisk modern design i quiltvärlden, säger hon.

I en lada på landsbygden norr om Uppsala har hon sin ateljé. Här plockar hon fram quiltkonstverk som har visats på utställningar i Kanada, USA, Japan, Tyskland, England , Frankrike – ja, till och med så långt bort som i Sydkorea.

– Tyvärr har jag nog samma problem som många andra konstnärer. Det där att hinna med försäljning och att marknadsföra mig är inte min starka sida, säger hon.

Det var när Katriina Flensburg, som från början är beteendevetare och tidigare arbetade med personalfrågor, bodde i Kalifornien med sin man som hon av en händelse sprang på en trave antika amerikanska lapptäcken i en butik. Hon föll handlöst.

– De var fantastiskt vackra men vansinnigt dyra så jag hade inte råd att köpa något. Men jag bestämde mig på stående fot att jag skulle lära mig sy något liknande.

I dag ägnar hon sig på heltid åt sin konstart, och driver dessutom en skola med kurser i lappteknik och quilting.

Lapptäckets historia

Lapptekniken – att lappa och laga – är en av de äldsta sömnadsteknikerna. Lapptäcken med sticksöm, så kallade quiltar, har en 1 000-årig historia med rötter i såväl det gamla Egypten som i beduinernas tält.

Den moderna lapptekniken började utvecklas i början av 1700-talet. Överblivna bitar av värdefulla tryckta textilier från fjärran östern togs tillvara och användes i applikationer.

Med tiden utvecklades tekniken och spreds till Amerika genom immigranter som i sitt nya land ofta var tvungna att återanvända allt de ägde. Därför är det främst i USA som tekniken har utvecklats de senaste århundradena.

Stora skillnader i tekniker och stil råder mellan olika områden i USA. För de immigranter som drog västerut var det fattigt och där utvecklades tekniken på ett annat sätt än på den rikare östkusten.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post