Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Klassiker som förför

Hemma
Toppdelad
På ett århundrade gick vi från att inreda våra hem med ärvda möbler till att titt som tätt köpa nytt och slänga bort. Nu letar vi åter efter kvalitet och är nykära i 1900-talets designklassiker.
PH-lampa. Ett karaktäristiskt...
Kobra. LM Ericsson lanserade Ericofon...
Margretheskålen. De allra flesta har...
A2. Stolen A2 från Grythyttan är den...
Superellips. Bruno Mathsson...
Ägget. Lanserades 1958 av den danska...
String. Nisse och Kajsa Strinning tog...
Gräshoppan. Lampan ritades av Greta...
Berså. När Stig Lindbergs...
Designentusiasten Martin Kiland har...
Här osar det av designkoll. Josef...
Lamino. Yngve Ekström...
Manhattan. Formgivaren Josef Franks...
Lamino. Yngve Ekström...
Lilla Åland. I Finströms kyrka...
Myran. När Arne Jacobsen...
myran
myran
Myran.
PH-lampa. Ett karaktäristiskt...
Pantonstolen. Danska Verner Pantons...

Myran, Ägget och String är 1900-talsdesign som syns i både inredningsmagasin och på renoverings-tv. Det är möbler som både signalerar stil och blir pricken över i:et i många olika typer av sammanhang.

Ofta behövs det inte så många detaljer för att få en designtouch. En ph-lampa och en Josef Frank-kudde i soffan gör att man framstår som en person med designkoll även om resten av hemmet är lågbudget. Designmöblerna blir i kontrast till resten av slit-och-släng-inredningen symboler för en längtan efter att inreda med något bestående igen. Något som aldrig behöver hamna på tippen.

Annons:

De flesta designklassiker tillverkas fortfarande eftersom efterfrågan är stor. Men Martin Kiland som ligger bakom designklassiker.nu, en webbsida med mål att skapa ett uppslagsverk på nätet över design, tycker att det är allra häftigast att köpa begagnat.

– Jag tycker om när möblerna har en historia. Jag tror att det är många som vill ha en unik grej i sina hem. Dessutom finns det en anledning till att vissa möbler blivit klassiker. Man har använt materialen på ett bra sätt. Som Laminofåtöljen som är gjord av formpressat trä i ett stycke – det är kvalitet.

Yngve Ekström, designern bakom Lamino, sa själv till en reporter 1960 om sin skapelse "Att ha gjort en bra stol är kanske inget dåligt livsverk".

Att stolen än i dag dyker upp i var och varannan inredningstidning torde vara ett kvitto på att han hade rätt.

Tre tips för ett lyckat designköp

1. Köp inget som är begagnat osett. Kontrollera noga i vilket skick produkten är. Högst värde har föremål som är helt intakta.

2. När du vet vad du vill ha – jämför priser. På nätet går det lätt att få en överblick av marknaden.

3. Om en designklassiker behöver kläs, flätas eller målas om bör det göras med omsorg och på rätt sätt för möbeln. Ta reda på vad som måste göras och försäkra dig om att tapetserare och andra yrkesmän som du anlitar har rätt kompetens för jobbet. Allt för att värdet på din klassiker ska stå sig.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post