Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Påskdukning med inspiration från naturen

Hemma
Toppdelad
Naturen inspirerar i vår. Finaste påskdukningen fixar du enkelt med fjädrar, ägg och kvistar från naturen.
Här har naturen fått vara...
Pärlhönsfjädrar går att hitta...
Vårens första lökväxter i kruka...
Strutsäggen är imponerande i storlek...
Äggpyramid. Fyll en glaskupa med...
Lång pärlhönsfjäder, naturbast och...
Kalkonäggen är lite prickiga...
Pricken över i. En påfågelfjäder...
Ett "fågelbo" snor man enkelt ihop...

Ägg är givet till påsk, inte bara på tallriken utan även som bordsdekoration. Äggets form anses av många formgivare vara en av de mest fulländade, och tittar man lite närmare på en fjäder kan man ju undra vem konstnären är? En färgsprakande påfågelfjäder överträffar det mesta!

Rustik känsla

Annons:

Till det här påskbordet har vi använt säckväv som bordsduk. Säckväven är både enkel, billig och ger en lite ruff och rustik känsla. Men eftersom säckväven är ganska färglös kan man tänka på att färgmatcha tallrikar med dekorationer och blommor. En grön tallrik tar till exempel upp det gröna i påfågelfjädern. Och har man blå tallrikar kan man matcha med blå pärlhyacinter. Även enkla små detaljer som ett litet band runt en servett kan sätta pricken över i på en dukning.

Nästan gratis

Vad gäller blomsterarrangemang kan dessa som bekant kosta nästan hur mycket som helst. Snittblommor kan vara ganska dyra, medan vårens första lökväxter i kruka bara kostar ett par tior. Dessutom kan man plantera ut dem i trädgården efter påsk - för blomning nästa år. Att skapa blomsterarrangemang med några kvistar från naturen, återanvänt skrynkligt silkespapper från blomsteraffären och krossat äggskal är ju i princip gratis. Det är bara att låta sig inspireras av naturen själv.

Urblåsta ägg

Det finns färdigurblåsta ägg att köpa i hobbybutiker och välsorterade blomsteraffärer. Vaktelägg, gåsägg, kalkonägg och strutsägg varierar stort i framförallt storlek, men även färg. Vi har använt oss av vaktelägg, kalkonägg och strutsägg till vår dukning. Vanliga hönsägg som man köper i affären kan man relativt enkelt blåsa ur själv. Stick små hål i vardera änden av ägget och blås. Räkna med att några ägg spricker, och att du kan bli en aning snurrig i huvudet av allt blåsande. Lite enklare är det med en äggblås, som man kan köpa i hobbyaffären. Med den borrar man små hål i vardera änden och pumpar ut innehållet ur äggen.

Fågelbo av björkris

Ett "fågelbo av björkris snor man lätt ihop ungefär på samma sätt som man gör en midsommarkrans. Man behöver dock varken stomme eller tråd utan kan helt enkelt vrida kvistarna runt sig själva. Börja med en lång gren, böj den till en lagom stor cirkel och "knyt" ihop. Fortsätt med fler kvistar tills boet set lagom rufsigt ut. Vi har använt fågelbona som "äggkoppar" åt strutsäggen, men även som dekoration runt blomkrukor. Tänk bara på att man inte får bryta av grenar hur som helst i naturen utan att först fråga markägaren.

Litet blomsterarrangemang

En liten kruka med pärlhyacinter är grunden i vårt lilla arrangemang. Börja med att vira in den fula plastkrukan i silkespapper. Gör ett fågelbo av björkris lagom stort för krukan som du sätter ned i fågelboet. Dekorera med krossat äggskal, sköljt och torkat.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
Relaterat
Hela påskens mat

Hela påskens mat

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post