Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Sju sätt att få tv i datorn

Digitalt & Teknik
Toppdelad
För ett par hundra kronor kan din dator bli en vanlig tv. Genom att stoppa in en tv-kort i datorns usb-kontakt går det att se gratiskanalerna och spela in tv-program direkt på hårddisken. För den som inte har tv i stugan kan det här vara en perfekt lösning. Här är sju prylar som gör datorn till en tv.
1. Zap USB VDB-T.
2. Asus My Cinema P7131 Hybrid.
3. Kortläsaren Cinergy CI.
4. Wintv Ministick-HD.
5. MSI Digivox Mini II.
6. Elgato Eyetv DTT Deluxe.
7. Wintv Nova HD-S2.

Det blir allt svårare att skilja en dator från en tv. Alla som har tillgång till internet kan exempelvis se de flesta av Sveriges Televisions program via sajten SVT Play.

Det finns dock fortfarande stora fördelar med den vanliga tv:n. Utbudet är större och det går att se programmen direkt när de sänds. Dessutom kräver webb-tv:n förstås tillgång till någorlunda snabbt internet, och många som tar med sig sin bärbara dator till sommarstugan lär ha svårt att titta på tv.

Annons:

Lösningen kan vara att skaffa ett så kallat tv-kort. Det här är en pryl som gör att det går att titta på vanlig tv via datorn. Genom att koppla tv-kortet till datorns usb-kontakt kan du se alla fria kanalerna utan extra kostnad, alltså till exempel SVT:s kanaler, TV4, TV6. Förutom tv-kortet krävs även ett datorprogram som gör att du kan titta och spela in på hårddisken. Det här får du som regel på köpet när du köper tv-kortet, och du kan även använda programmet Windows Media Center, som brukar ingår in Windows Vista.

Du ser på tv via det digitala marknätet som finns i nästan hela landet. Beroende på var du befinner dig kan du dock tvingas skaffa en extra antenn för att få någon bild. Det finns också tv-kort som kan kopplas till ditt vanliga antennuttag.

Att hitta en plats med bra mottagning kan vara knepigt, och på vissa platser finns risken att du inte får någon bild alls.

1. Billigaste tv-pinnen

Det är stora prisskillnader på tv-korten. Medan de dyraste går på över tusenlappen kostar de billigaste bara några hundra. Zap USB DVB-T, som säljs av Teknikmagasinet, är ett av de billigaste. Det är ett enkelt tv-kort utan några spektakulära finesser, men det innehåller allt du behöver. I paketet hittar du både fjärrkontroll, antenn och ett program för att titta på tv och spela in på hårddisken.

Cirkapris: 250 kronor

Läs mer: www.teknikmagasinet.se

2. Flyttar in i datorn

Om du har en stationär dator och inte vill ha en lös dosa kan du välja ett inbyggt tv-kort. Det sitter på datorns baksida, och du måste alltså skruva i datorn för att kunna använda det.

Asus My Cinema P7131 Hybrid är en sådan produkt. Ordet hybrid avslöjar att den både kan användas för digital och analog tv.

Cirkapris: 382-695 kronor

Läs mer: www.asus.se

3. Även för betalkanaler

De flesta tv-kort passar bara för de fria tv-kanalerna. Vill du däremot titta på exempelvis CNN eller Kanal 5 måste du skaffa ett abonnemang hos Boxer. Du får då ett litet smartkort som du i vanliga fall stoppar in i en digitalbox. Vill du göra på samma sätt med ditt tv-kort måste du även skaffa en kortläsare. Den säljs separat och är som regel dyrare än själva tv-kortet!

Har du ett tv-kort från Terratec kan du välja kortläsaren Cinergy CI, men andra tillverkare har förstås liknande lösningar.

4. Minst i klassen

De flesta tv-kort är både små och smidiga, men tillverkaren Hauppauge skryter med att deras produkt Wintv Ministick-HD är minst i sin genre. Den väger bara 16 gram och är 2x7x1 centimeter stor, alltså lite större än en cigarettändare.

Trots att den är så liten klarar den av hd-tv, alltså högupplöst tv. Om du inte är nöjd med den antenn som följer med kan du koppla den till din vanliga takantenn.

Cirkapris: 398-650 kronor

Läs mer: www.hauppauge.se

5. Minimal fjärrkontroll

I likhet med Ministick från Hauppauge satsar MSI på små och smidiga tv-kort. Deras produkt MSI Digivox Mini II är också av cigarettändarstorlek, och den levereras med en minimal fjärrkontroll.

Du kan använda den både för att titta på vanlig tv och hd-tv, alltså högupplöst tv med extra bra bildkvalitet.

Cirkapris: 310-442 kronor

Läs mer: www.msi.eu

6. Bäst för Macen

Många av tv-korten säljs bara med program för Windows. Du som har en Mac-dator kan med andra ord få problem att få dem att fungera.

Elgato Eyetv DTT Deluxe är däremot ett tv-kort som är skräddarsytt för Macen. Den levereras med ett Mac-program och rätt drivrutiner. Det har dessutom en vit färg och rundade former, och är alltså anpassad för att passa ihop med en Macbook eller Imac.

Cirkapris: 768-1 114 kronor

Läs mer: www.elgato.com

7. För satelliter

Ett alternativ till den digitala tv som finns i "etern" är att titta via satellit. Hauppauge Wintv Nova HD-S2 är ett av få tv-kort som fungerar för satellitsändningar.

Som standard kan du bara titta på gratiskanalerna, men du kan även köpa en speciell kortläsare som gör att du kommer åt betalkanalerna.

Wintv Nova HD-S2 är ett intert tv-kort. Det betyder att du måste öppna datorn och själv skruva fast kortet.

Cirkapris: 1 154-1 419 kronor

Läs mer: www.hauppauge.se

Annons:
Annons:
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post