Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Gratis film på ny "Pirat"-sajt

Digitalt & Teknik
Toppdelad

En stor snackis just nu i de sociala medierna är nya filmsajten, hdmt.net, som streamar filmer och tv-serier i bra ljud- och bildkvalitet. Lagligt? Inte ett dugg. En ny käftsmäll för filmbolagen? Absolut. Ett verk av Pirate Bay-grundarna? Kanske.

Joakim Jardenberg, vd för Mindpark.

Det har dykt upp en ny hemsida som streamar filmer och tv-serier. Det kryptiska namnet är hdmt.net och skillnaden mot de flesta andra liknande hemsidor är att både bild- och ljudkvaliteten är överraskande bra. Det är dessutom gratis, det krävs ingen inloggning och sidan är fri från reklam. Det finns en del alternativ på marknaden i dag, som till exempel den amerikanska hulu.com och svenska headweb.se. Men många är antingen reklamfinansierade, betaltjänster eller går inte att se från Sverige.

Hemsidan har varit uppe i ungefär en vecka och de senaste dagarna har det börjat surras en hel del om den i de sociala medierna. Det är ovanligt när en sida som är så genomarbetad dyker upp från egentligen ingenstans.

Annons:

– Man kan konstateras att i ljuset från Spotify är detta en logisk utveckling. Det är bättre att streama sajter än att folk ska ladda hem till sin egen dator, säger Joakim Jardenberg, vd på utvecklingsbolaget Mindpark.

Men vem har muskler att bygga en så här produkt?

– Till exempel har ju grundarna av Pirate Bay tidigare visat på stor innovationskraft. Det vore inte osannolikt att det här är en skapelse av dem. Det här känns som ett naturligt steg att ta för den som har tillräckligt mycket smartness och som vågar sticka ut hakan.

Tror du att den kommer att finnas kvar eller stängs den ner när filmbolagen får upp ögonen för den?

– Den lär nog finnas kvar. Det finns ingen som gör sig besväret att bygga något så här gediget bara för att den ska stängas ner.

– Hemsidans domännamn är registrerat i Rangoon i Burma, är den laglig?

– Nej, inte med de lagarna vi har i dag. Men den tekniska innovationen drivs på oavsett vad lagstiftarna tycker om detta, säger Joakim Jardenberg.

Hemsidan har diskuterats på Twitter de senaste dagarna men än så länge verkar inte den stora massan ha fått upp ögonen för tjänsten. Det har dock tidvis varit svårt att komma in på hemsidan och sedan någon dag (17 november) måste man registrera sig. På grund av det stora intresset har inte sidan kunnat ta emot alla besökare och det är oklart när det går att se filmer på sidan igen.

Fotnot. Det är inte olagligt att titta på film via hdmt.net.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post