Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Fria arbetstider en balansgång

Konsument
Toppdelad
Tekniken bäddar för det gränslösa arbetet, där jobb och fritid flyter samman. Bra eller dåligt? Vi har frågat tre experter om deras erfarenheter.
Tills nu har de flexibla arbetstiderna...
Stämpelklockans tid är inte helt...
Många önskar flexibla arbetstider...

Flexibla arbetstider. Lön efter prestation. Jobbet som en mötesplats med anställda som själva bestämmer när, var och hur de ska arbeta.

Så kan snart hela arbetslivet vara organiserat, i alla fall om man ska tro de brittiska forskarna Alison Maitland och Peter Thomson. En arbetsrevolution, kallar de det för.

Annons:

Många tjänstemän arbetar redan på det sättet, men nu sprider det sig till industri och serviceyrken också. Inom vården finns önskescheman - en variant av samma tänk. Arbetsgivarna gillar det, eftersom vi blir mer produktiva - men hur fungerar det för de anställda?

Åsa Märs, pr-chef på fackförbundet Unionen, säger att det ökade självbestämmandet, den nya tekniken och globaliseringen trycker på i den här riktningen.

– För småbarnsföräldrar är det positivt att kunna hämta på dagis och sedan jobba en stund på kvällen, men det får inte bli för mycket jobb. Balansgången mellan prestation och stress är hårfin. Arbetsgivarna förväntar sig att vi ska vara allt mer tillgängliga, säger hon.

Åtta av tio tjänstemän är nöjda och trivs med arbetet, ändå säger tre av tio att de känner negativ jobbstress, enligt en undersökning av Unionen.

– Jag tror vi borde börja prata mer om våra arbetstider och att det byggs in tid för reflektion i arbetet. Vi behöver också öva oss på att stänga av och bara vara lediga, säger Åsa Märs.

Din personlighetstyp kan ha betydelse för om du klarar att jobba självständigt eller inte. Det förklarar stress- och sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt. Några ser det ökade ansvaret som en utmaning och gillar det, andra mår bara dåligt.

– Har du en prestationsbaserad självkänsla och har svårt att säga nej är risken att du jobbar för mycket. Att återhämta sig mellan varven är viktigt och när sömnen störs är det ett varningstecken, säger han.

Inom vården infördes önskescheman för att ge mer inflytande över arbetstiden. Men i praktiken fungerar de inte så bra. Eva-Lisa Krabbe, förbundssekreterare på Vårdförbundet, säger att det beror på vilken arbetsgrupp man är i.

– Är intressena i gruppen blandade kan det fungera. Men är alla lika och vill jobba dagtid, och ingen kväll eller natt, är det svårt att få ihop. Dessutom behöver vi mer vila efter nattpassen än dagpassen, något som inte finns inbyggt i våra vårdscheman idag. Det gör att nattpassen sliter väldigt mycket. TT Spektra

Ta kontroll över arbetstiden!

+ Prata om arbetstiden och hur jobbet är organiserat med chefen och arbetskamraterna.

+ Våga säga nej när din tid inte räcker till.

+ Avsätt tid för att reflektera och stämma av på jobbet, så du inte bär med dig allt hem.

+ Öva på att stänga av jobbet när du är ledig, så du får balans mellan jobb och fritid.

+ Om sömnen störs - se det som ett allvarligt varningstecken.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post