Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Rätt kötttemperatur

Mat & Dryck
Toppdelad
I många kokböcker och även på Svensk Köttinformations hemsida finner man att lammkött ska ha en innertemperatur på 70 grader innan det är färdiglagat. Stämmer det undrade en läsare som hörde av sig till tidningen?

Catarina Offe på Svensk Köttinformatrion svarar:

— Förr ville man ha lammet genomstekt för man tyckte att då var det gott. Det fanns även en liten risk för salmonella också.

Du kan gå ner till 60 gr på svenskt lamm om du gillar rosa kött. Rostbiffen kan vara ner till 55 gr om du gillar riktigt rött. 60 gr är mediumrosa.

På svensk gris kan du hålla 65 grader på filé, skinka och kotlett, däremot inte på karré som är fetare och inte så god rosa.

Annars brukar man förorda 70 grader på gris för säkerhetens skull, Men det behövs inte på den svenska grisen. Det blir saftigare och det blir mindre svinn vid 65 grader.

Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Mat & Dryck
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post