Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Jordärtskocka - recept

Jordärtskocka.

Ugnsbakade jordärtskockor med timjan och citron

4-6 portioner, 1 timme


Vidunderlig gratäng med massor av härliga smaker. Förkoka skockorna för snabbare tillagning.1 kg jordärtskockor3 dl crème fraiche

1 citron (saft + skal)

3 vitlöksklyftor

1 näve repad färsk timjan

2 dl färskriven parmesan

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 tsk paprikapulver

riven muskotnöt

cirka 2 dl brödsmulor

olivolja
Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från halva citronen, riven vitlök och hälften av timjanbladen. Riv osten och blanda i nästan allt, men spara lite. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot.Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite citron i så att de inte mörknar. Skär dem sedan i stavar, skivor eller bitar, beroende på formen. Förväll dem i lättsaltat vatten i cirka fem minuter så går det fortare att få gratängen klar. Låt dem rinna av och lägg sedan upp dem i en ugnsfast form. Häll över crème fraiche-blandningen.Smula sönder brödet och blanda med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar. Strö ut brödsmulorna över formen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader tills skockorna är mjuka och brödsmulorna vackert gyllenbruna.

Servera med en grönsallad och kanske en liten köttbit.

Jordärtskockssallad med senapsdressing

4 portioner, 1 timme


Jordärtskockor är förvånansvärt mumsiga råa. Rejält med både krisp och smak.400 g jordärtskockor

1 äggula

1 schalottenlök

1 msk grovkorning senap

2 tsk dijonsenap

1 msk äppelcidervinäger

1/2 tsk cayennepeppar

salt

5 msk valnöts- eller hasselnötsolja

1 tsk citronsaft

1 påse machésallad

50 g champinjoner

1 paket bacon (kan uteslutas)
Blanda äggula, finhackad schalottenlök, båda senapssorterna, vinäger, cayenne och lite salt i en liten skål. Vispa noga. Häll i oljan lite i taget under ständig omrörning.Skala jordärtskockorna och skiva så tunt som möjligt, gärna med mandolin eller osthyvel. Lägg skivorna i en skål med vatten och citronsaft så länge så att de inte mörknar medan du skalar resten. Skiva champinjonerna tunt.Låt jordärtskockorna rinna av ordentligt i ett durkslag. Häll sedan skivorna i en skål och blanda med dressingen och svampen. Låt stå i kylen i minst en halvtimme och samla smak. Servera på en bädd av machésallad. Toppa gärna med knaperstekt bacon.

Krämig jordärtskockssoppa med rökt skinka

4 portioner, 30 minuter


Jordärtskockssoppa är mat man blir snäll av. Milt och mjukt och lent för själ och gom.750 g jordärtskockor

2 potatisar

1 citron

2 vitlöksklyftor

smör

olivolja

1 1/2 dl vitt vin

7 1/2 dl vatten

2 1/2 hönsbuljongtärningar eller 4 1/2 msk kycklingfond

3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

salt

nymalen svartpeppar

cirka 1 tsk citronsaft

2-3 skivor rökt skinka
Skala jordärtskockorna och potatisen. Lägg dem i vatten med lite citronsaft så de inte mörknar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp lite smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs skockor, potatis och vitlök några minuter. Tillsätt vinet och låt det koka ihop någon minut. Häll sedan på vatten och lägg i buljongtärningarna. Blanda väl och låt koka i cirka en kvart tills allt mjuknat.Kör soppan med mixer. Rör i grädden och värm utan att det börjar koka. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.

Toppa med strimlad skinka, lite rivet citronskal, svartpeppar och färsk timjan.

Att dricka till:

Sötman i jordärtskockorna kommer till sin rätt tillsammans med ett fatlagrat vitt vin med mycket smak.Mer om Jordärtskockor på wikipedia.

Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Mat & Dryck
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post