Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Torskens återkomst

Mat & Dryck
Toppdelad

Det ljusnar för torsken. Det är den bästa nyheten på länge. Torsk är väl värd att ätas med respekt och andakt.

Äntligen börjar det ljusna för...
Fryst torsk går minsann också att...
Gör torsken till söndagsstek. Fylld...
Fiskpinnar kan bli rena lyxmaten...

Tänk dig en stadig bit perfekt kokt torskrygg. Vit, mjäll och så ljuvligt skivlig att den faller isär bara man andas på den. Den rena, kristallklara och förfinade fisksmaken. Och så lite brynt smör på det. Kanske en näve pepparrot som rivigt sällskap. Ren poesi på tallrik.

Det har varit tuffa tider för oss torskfans. Plötsligt fanns den knappt och bannlystes från såväl krogar och butiker. Och vi vill ju sannerligen inte bidra till att den fiskas ut helt och hållet, så vi har snällt fått avstå vår last.

Annons:

Å andra sidan fick jag förmånen att skickas ut på reportage till Nordnorges kust för att följa med när torskfisket i Barents Hav skulle granskas för en eventuell Krav-märkning. Efter fem flygbyten hamnade vi allra längst norrut, uppe i Vadsö, ett stenkast från Murmansk.

Torsken rann till, fångades på krokar på lina och Krav-mannen, som ställde tusen frågor, blev till slut nöjd. Vi firade märkningen med en portion torsk med senapssås, tillagad av skeppskocken ombord på det största fiskefartyg jag någonsin sett.

Där någonstans började jag få hopp om torskens återkomst. Nu kommer rapporter om att det är ovanligt gott om småtorsk i våra egna vatten. Det gäller bara att de inte fiskas innan de hunnit växa till sig och sätta ännu mer småtorsk till världen.

Jag hoppas att våra barnbarn får njuta av torskfilé i stället för skräpfiskpinnar. Jag hoppas att vi då och då kan unna oss en högtidsafton med en bit perfekt kokt torskrygg utan att få dåligt samvete. Se bara till att köpa MSC- eller Krav-märkt torsk, som numera äntligen fått grönt ljus av Världsnaturfonden, WWF. Bara det är värt att fira.

RECEPT:

Torskstek med svamp och pancetta

Fiskpinnar deluxe med lätt remouladsås

Rimmad torsk med pepparrot, räkor och brynt citronsmör

Recept: Mia Gahne

Assistent: Malin Winqvist

Att dricka till

Sancerre Les Baronnes (32253) 159 kronor.

Alkoholfritt: Mineralvatten med citronsmak.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Mat & Dryck
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post