Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Svårt att veta om man kan köra dagen efter

Bil & Trafik
Toppdelad
En glad kväll, god mat, gott vin, några drinkar och trevligt sällskap. Några timmars sömn och så upp för att åka till jobbet. Men bilen då, är jag i stånd att köra? Känner efter, kanske något tung i huvudet. Men det är nog inte så farligt…
Det kan vara svårt att få ett jämnt...
-Ett lång och jämn...
Med tunga steg in till...
På väg till arresten? Har du kört bil...
-Varsågod och blås, polisinspektör...

Inte lätt att avgöra, det visar ett enkelt test som bil & trafik genomförde häromdagen, genom att fyra personer, två tjejer och två killar gjorde sig en "glad kväll", som slutade strax efter midnatt. Mellan kl åtta och nio på morgonen testades de så i polisen alldeles färska alkoholmätare, Evidenzer, som mäter alkoholhalten i utandningsluften, med en dokumenterad tillförlitlighet av 99,9 procent.

Vid samlingen hos polisen klockan åtta på morgonen, när det gått cirka åtta timmar sedan kvartetten slutat dricka, trodde alla i högre eller mindre grad att de fortfarande var alkoholpåverkade och olämpliga som bilförare.

Men när testerna tillsammans med polisman Leif Nilsson var avklarade kunde konstateras att bara en fortfarande var påverkad. Övriga tre hade 0,00 milligram alkohol per liter utandningsluft, det mått man använder vid utandningsproven. För att få den siffra de flesta relaterar till, promille alkohol i blodet måste man dubblera utandningssiffran. Och det var verkligen 0,00 också före säkerhetsavdraget på 0, 07 mg/L, som alltid dras ifrån den uppmätta siffran.

-Förvånar mig inte ett dugg, säger professor Wayne Jones vid universitet i Linköping, en av världens främsta experter på relationen alkohol och trafik och dess påverkan på människan. Man förbränner alkoholen från första stund den kommer ut i tarmen och in i levern och det med en förbrukning av 0,15 promille i timmen. En standardsiffra som gäller för de flesta. Det betyder att på åtta timmar bränner man av alkohol motsvarande 1,2 promille. Alltså måste man ha varit bra onykter när man gick och lade sig, om man inte är alkoholfri nästa dag.

- Sedan är det en annan sak att man känner sig dagen efter, kroppen har ju fått utföra ett strongt arbete för att göra sig av med giftet, men efter ett normalt festande är nog de flesta körbara efter en natts sömn, ur juridisk synpunkt.

-Här finns faktiskt en gråzon, som jag önskade kunde klaras upp när det gäller dagen efter. För de flesta som kör bil dagen efter gör det utan brottligt uppsåt, till skillnad om man satte sig att köra direkt efter det man druckit alkohol. Ofta tror att man att man är alkoholfri efter en natts sömn och det är oerhört svårt för den enskilde att veta vilket. Här borde "dagen efterfall" prövas till högre instans så vi får klarlagt hur juridiken egentligen ser ut. Det är möjligt att ett sådant åtal inte håller hela vägen, menar Wayne Jones!

-Tidigare när vi hade promillegränsen 0,5 var det få som åkte dit på "dagen efter". Men i dag är gränsen så snäv att den enskilde omöjligt kan avgöra om han/hon är körbar eller ej, enligt den svenska lagstiftningen.

- Sedan är det en annan sak att man kan ha 0 promille och ändå ha försämrad körförmåga.

Hur gick det då för våra fyra testpersoner som satte i sig tre flaskor vin, fem starköl a 50 cl, 35 cl gin, 35 cl whisky och 35 cl martini. Ingen drack något efter 00.30. Mätningarna gjorde mellan 08 15 och 08.55, samma dag. Det hade alltså gått minst åtta timmar Här är deras egna berättelser:

Annons:

Lasse

En dry Martini, en halv liter vin och en stadig whisky sätter sina spår - trodde och tyckte jag. Men levern jobbade på bättre än förväntat. När jag blåser i polisens alkomätare strax efter åtta på morgonen, tio timmar efter kvällens sista glas, är jag lika vit som en sjuåring efter ett saftkalas.

Räknar man om vinet till 40-procentig alkohol petade jag i mig 28 centiliter sprit på knappt tre timmars festande. Inte så jättemycket kanske, men ändå så att det kändes. Även dagen efter, faktiskt. Jag var inte helt fräsch när jag vaknade. Segt i roten. Ta bilen eller inte i det tillståndet? En samvetsfråga. Jag hade nog väntat ett par timmar.

Cykelturen till polishuset gick bra. Blåsningen gick ännu bättre: 0,0 promille. Nyktrare kan man inte bli.

Ändå undrar jag om jag verkligen var en lämplig bilförare just då.

Vikt: 85 kg

Olle

Med viss möda lyckades jag under kvällen pressa ner fem stora starköl (2,5 liter), en stadig Dry Martini (4 cl gin, 4 cl martini), 20 cl whisky och två glas rödvin. Inledde med Drajan redan vid kvart över sju och satte punkt med sista virren vid halv ett. Mer blev det inte.

Vaknade något mosig i skallen och kände mig definitivt inte i kördugligt skick på morgonen, vilket bekräftades av alkometern som gav rejält utslag. 0,55 mg/L är det samma som 1,1 promille. Enligt lagen grovt rattfylleri. Det hade betytt både fängelse och och böter, samt indraget körkort om jag försökt köra "dan efter".

Inte heller var jag körbar vid lunch då jag blåste för andra gången och resultatet blev 0,66 promille. Får nog vänta framåt sen eftermiddag innan jag är kapabel att ratta igen.

Vikt: 91 kg

Carina

Drack en Dry Martini ( 4 cl gin + 4 cl martini) och en flaska vin

- Till min förvåning blev jag riktigt i gasen av det jag drack. Och vid midnatt slutade jag dricka.

- Mådde inte helt bra under natten och på morgonen var jag rejält bakfull. Det fanns inte en chans i världen att jag skulle överväga att köra bil.

Övertygad om att jag fortfarande hade alkohol i kroppen, men utandningsprovet visade bara nollor.

Vikt: 58 kilo

Anita

Jag drack en Dry Martini (4 cl gin och 4 cl martini), vidare 3/4 flaska rödvin, 10 cl whisky och en grogg som bestod av 6 cl gin och tonic mellan klockan 19.30 och 0.30.

Kände mig glad och behagligt berusad hela kvällen.

Vakande utan att känna mig bakfull och trodde nog att jag skulle kunna köra bil men skulle inte gjort det eftersom jag inbillade mig att jag fortfarande var alkoholpåverkad.

Det var nu inte Anita, hennes utandningsprov visade absolut ingenting.

Vikt: 75 kg

Alla åt mat under kvällen, ingen drack på fastande mage, vilket har betydelse för hur man fyllnar till.

-Absolut, säger alkoholforskaren Hans Laurell på Vägverket. Vad och hur man äter spelar stor roll för hur snabbt alkoholen transporteras ut i kroppen. Vikten har också en avgörande betydelse för hur "mycket man tål". En stor kroppshydda innehåller mera vatten. Vilket betyder att alkoholen späs ut mera. Däremot förbränner liten som stor ungefär 0,15 promille i timmen, vilket motsvarar 2-3 cl ren alkohol. Det finns de som förbränner mindre och de som förbränner mera, De senare har oftast en "trimmad lever", det vill säga en ganska van drinkare.

Olle, som petat i sig en stor men kanske inte ovanlig ranson, skulle enligt denna matematik vara alkoholfri först vid 16-tiden "dagen efter".

Något att fundera över.

Alkotest

Misstänker polisen att du kör bil berusad hamnar du på polisstationen där du uppmanas blåsa i polisens utandningsalkoholmätare.

Vägrar du, körs du till lasarettet där man tar blodprov. Vilket kan ske under tvång.

Polisen i Helsingborg har nyligen fått ett nytt instrument för alkoholutandningsprov, som heter Evidenzer.

-Den är lika exakt som vår gamla mätare, men kopplad till ett nytt dataprogram spar den mycket tid, genom att skriva ut alla blanketter och resultat i ett svep, säger polisinspektör Leif Nilsson, som utbildar sina kollegor på den nya apparaten.. Det betyder att en patrull själva kan sköta hela proceduren, där det förr krävdes medverkan av flera för att klara av administrationen.

Resultatet visas i mg alkohol per liter luft och gränsen är 0,1 mg/L för att betraktas som rattfyllerist. Det motsvarar 0,2 promille alkohol i blodet.

Evidenzer drar automatiskt av 0,07 mg/L luft, som en säkerhetsmarginal. Vilket i praktiken då betyder 0,34 promille i blodet.

Varje mätning utgörs av två blåsningar med fem minuters mellanrum. Blåsningsproceduren kan inte startas förrän tidigast 15 minuter efter upptäckten.

Evidenzer kalibreras med jämna mellanrum.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Bil & Trafik
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post