Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Heta Krakow ger mycket för pengarna

Resor
Toppdelad
Ryktet är falskt! Glöm kål och kolgruvor! Krakow krossar på egen hand myten om det tråkiga, grå Polen. Följ med till en av Europas hetaste storstadsdestinationer. Här räcker till och med svenska kronor långt. Och det finns massor att se och göra.
1832 Påven Johannes Paulus II var...
Skön kaféskugga väntar i den gamla...
Härliga gatan Grodzka knyter samman...
Naturligtvis har du alltid velat ratta...
Sesamkringlor för en handfull kronor...
Magisk natt över torget Rynek Glowny...
Droska framför den medeltida tyghallen...
Planty, Krakows gröna oas.

Ryktet är falskt! Glöm kål och kolgruvor! Krakow krossar på egen hand myten om det tråkiga, grå Polen. Följ med till en av Europas hetaste storstadsdestinationer. Här räcker till och med svenska kronor långt. Och det finns massor att se och göra.

Det fanns en tid då Krakow låg gömt och glömt bakom järnridån. I dag är hemligheten ute: en av Europas vackraste städer möter kontinental till sinnet, färgstark och klassad av FN-organet Unesco som ett av klotets tolv viktigaste historiska världsarv.

Annons:

– Det känns precis som att vandra runt i en saga, kvittrar medelålders mexikanskan Rosa Maria, som för första gången i sitt liv korsat Atlanten för att få uppleva kungar, slott och Czestochowas svarta madonna.

Krakows magnifika torg Rynek Glowny, där vi möts, fungerar verkligen som ett fenomenalt lyckopiller. Det tar fem minuter, så sitter leendet på läpparna. Starkt färgade renässanshus och bastant gotik håller varandra hand i hand inför den väldiga, öppna fyrkant som under medeltiden var Centraleuropas största torg.

Slår mig ner i arkaderna till den 500 åriga saluhallen Sukiennice, beställer en kopp kaffe och njuter.

Folk är sommarklädda, avslappnade och vackra. Och det soldränkta torget bubblar av liv. Elvis Presley i form av en sprattlande docka sjunger Love me tender. Akrobater bildar pyramid. En senig fakir balanserar barfota över en fyrkant av kroksablar ställda på högkant.

Men allt stannar liksom upp då Mariakyrkan signalerar slagen timme genom en avbruten trumpetsignal, som då tatarerna anföll Krakow och en pil trängde genom stadsvaktens hals.

Krakow har nästan alltid tvingats stå på vakt. Var det inte anfallande tatarer, så var det plundrande svenskar. Och så kom andra världskriget. Fast till skillnad från Warszawa förskonades stan rent fysiskt. Det mesta stod intakt, men hägnades vid krigsslutet in av taggtråd och diktat från Moskva.

Kanske just därför firas friheten så rejält. Rynek Glownys flanker är intagna av uteserveringarnas korgstolar och kaffekoppsklirr. Här finns något för alla smaker och för alla plånböcker. På Pod Jaszczurami, "under draken", sveper studenter pilsner och vodka. Anrika restaurang Wierzynek har sedan 1364 korkat upp vinflaskor till levande ljus. Nätterna tillhör Budda bar, Faust och Folia Club. Och bortom torget fortsätter den historiska väven med restauranger, butiker och kiosker som säljer glass och de jordgubbsdränkta våfflorna gofry.

Det är lätt att tycka om Krakow.

– Prisnivån passar helt klart svenska plånböcker, konstaterar småländska Sara som uppskattar stans skönhet och att det finns bra shopping.

– Man skulle behöva minst en vecka för att hinna med allt. Så jag reser gärna tillbaka, säger hon

Det kungliga slottet Wawel, där vår polsk-svenska kung Sigismund ligger begravd, tillhör de självklara sevärdheterna tillsammans med mäktiga Mariakyrkan och Czartoryskimuseet som bland annat rymmer en äkta Da Vinci i samlingarna.

Fast Krakow bjuder också på många små överraskningar. Det är skönt att bara strosa längs gränderna, stanna upp för en fika eller öl. Dessutom finns parken Planty som med sina lövträdsskuggade promenadstråk slår en grön ring runt gamla stan och funkar som en fristad för barnvagnar och hundar.

Krakow tillhör numera Europas stora resmål. Det kan vara knepigt att hitta ett ledigt rum under sommarmånaderna. Mitt är enkelt, kostar 150 kronor natten inklusive frukost och trycker på loftet under Krakows takåsar.

Utanför porten börjar det judiska Kazimierz som existerat i 500 år. En tät och åldrig stadsdel som under mellankrigstiden var hem åt 60 000 judar. Så bröt helvetet ut och bara några tusen överlevde nazisternas skräckvälde. Åtskilliga tack var Oskar Schindler och Fabryka Schindlera som fortfarande hukar tvärs över floden Wisla, i den luggslitna stadsdelen Podgorze.

Miljöer från filmen Schindlers list dyker upp lite varstans. Man kan gå guidade vandringar i dess spår. Eller på egen hand flanera längs kullerstensgränder kantade av synagogor och anslag om kvällskonserter med klezmermusik.

Hamnar själv på Pub Stajnia med bord och röda rosor i ett stensatt prång som känns snudd på orientaliskt.

– Känner du igen dig? undrar servitrisen, då mina ögon fastnat på innergården som känns märkligt bekant.

– Filmscenen då nazisterna tågade in med död och vapen för att tömma ghettot, spelades in här, säger hon, van vid turisternas frågor.

Nu är tiden en helt annan. Folk äter, skrattar och dricker öl. Kazimierz av idag är en dynamisk och lite bohemisk stadsdel. De är hit stans unga går för att festa. Särskilt kring torget Plac Nowy är det tätt mellan barer och dansklubbar. Och det känns som om Krakow äntligen får ägna sig åt det stan byggts för. Fred, frihet, konst och kultur.

Flyg dit för under tusenlappen

Resa dit: Storstadspaket erbjuds av bland annat av Ving, Orbisresor, Airtours och Polenexperten. Lågprisbolag som Wizz Air, Ryanair och Norwegian erbjuder tur och returbiljetter för under tusenlappen. Man kan också ta färjan från Nynäshamn eller Karlskrona till Gdansk/Gdynia följt av tåg till Krakow, 8-12 timmar.

Bo: I toppskiktet märks Copernicus, ul Kanonicza 16, tel 012-424 34 00, www.hotel.com.pl, med flott takterrass och pool undangömd i medeltida valv. Trevliga The Piano Guesthouse, ul Katowa 4, tel 012-632 13 71, www.katowa4.com, är ombonat med dubbelrum för cirka 600-700 kronor. Cracow Guest Rooms, ul. Krakowska 1, tel 012-422 74 74, krakrooms@wp.pl, är väldigt enkelt, men erbjuder dubbelrum för cirka 200 kronor i ett åldrigt hus med skön karaktär.

Äta: Stans mest stjärnprydda restauranger finns vid torget Rynek Glowny. Klassiska Wierzynek, på nummer 15, tel 012-424 96 00, www.wierzynek.pl, har sedan 1364 serverat vildsvin och vin till kungar, prinsar och Fidel Castro. För den som vill äta billigt finns mjölkbaren Pod Temida, ul Grodzka 43, där man fram till sextiden på kvällen kan äta sig proppmätt på polsk husmanskost för cirka 40 kronor. Pod Wawelem, nära Wawel på ul Sw. Gertrudy 26-29, tel 012-421 23 36, är ett slags ölhall, mäkta populärt och starkt på grillat. Pub Stajnia, Jozefa 12, tel 012-423 72 02, serverar polsk innovativ mat, exempelvis kalkonrullad med tranbärssås och mandel.

Ta sig runt: Gamla Krakow, Stare Miasto, är promenadvänligt. Buss och spårvagn funkar bra. Köp biljett ombord, från tidningskiosk eller automat för 2.50 zloty. Taxi håller rimliga priser, ofta 5-10 zloty i startavgift, följt av 2.30 zloty per kilometer.

Shopping: Shoppingcenter: väldiga Galeria Krakowska, www.galeria-krakowska.pl, intill Centralstationen och fyllt av märkesvaror, mode, livsmedel etcetera. Lika centralt beläget är Galeria Centrum, ul. Sw. Anny 2, som också radar upp nytt mode av kända märken. Bäst på exklusivt mode påstås Galeria Kazimierz, ul. Podgorska 34, www.galeriakazimierz.pl, som rymmer drygt 130 butiker.

Marknader: Om du är sugen på att fynda såväl kläder som korv, pruta och leta begagnat, testa Stary Kleparz, Plac Targowy på Rynek Kleparski 20, eller torget Plac Nowy i stadsdelen Kazimierz (begränsat utbud) eller allra helst, jättemarknaden Hala Targowa, ul Grzegorzecka 3.

Väder & vind: Krakow är en åretruntdestination. På sommaren går stan i sandaler, riktiga värmeböljor inträffar då och då. Hösten bär på kastanjer och är ofta mild och skön. Kring jul- och nyår är Tatrabergen ofta klädda i snö. Väderleksstatistik finns på bland annat www.krakow-info.com/weather.htm.

Mer info: Rough Guide, Bradt och Lonely Planet har bra guider som täcker Krakow. Fast mest användbart är det lilla häftet Krakow in your pocket, som finns att köpa i stan för 5 zloty. På nätet finns www.krakow.pl och www.karnet.krakow.pl.

Så mycket kostar det

Kopp kaffe på kafé, 5-6 zloty, cirka 12.50-15 kronor.

Öl, 0.5 liter på pub, 7.50 zloty, cirka 19 kronor.

Middag med öl, 50 zloty, cirka 125 kronor.

Taxi 2 km, 10 zloty, 25 kronor.

Lunch/middag på mjölkbar, 12-20 zloty, 30-50 kronor.

Big Mac meal på McDonalds, 14 zloty, 35 kronor.

1 1/2 liter vatten på flaska, 3 zloty, 7.50 kronor.

Annons:
Annons:
Relaterat
Res till lågprisländerna Ungern och Polen

Res till lågprisländerna Ungern och Polen

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post