Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Vinterguide: Sveriges bästa längdåkning

Resor
Toppdelad

Nu väntar vinter och skidåkning på många håll i Sverige. Vi tipsar om de bästa svenska alternativen.

Välbehövlig vila vid Fryksås nära...
Alla sex destinationer bjuder...
Vackra skyltar visar vägen till...
Även skidor måste vila ibland.
I Säfsen finns 121 kilometer...

Att glida i spår genom naturen blir allt mer populärt och lockar i dag även utförsfantasterna att skifta utrustning under vinterlovsveckan. Fler och fler alpina skiddestinationer satsar dessutom på väl preparerade längdskidspår, kryddat med skidskolor, testmöjligheter, kurser i vallningsteknik och digitala spårkartor.

Här följer våra bästa tips på spårtäta destinationer.

Annons:Funäsfjällen – ett av världens största längdområden

Nordic Ski-systemet i Funäsfjällen erbjuder mer än 30 mil preparerade längdspår över fjällplatåer, vindlande skogspartier och öppna dalgångar. Längs systemet finns dessutom ett 50-tal stora informationskartor, ett par tusen skyltar, tio raststugor och runt 30 vindskydd. Allt det här sammantaget gör att närmare 100 000 gäster använder spåren under en säsong.

I anslutning till längdspåren finns det ytterligare 45 mil kryssmarkerade fjälleder.

Man har investerat rejält under senare år på att förbättra det dagliga underhållet av spåren och erbjuder samtidigt digitala spårkartor. Och under högsäsong finns dessutom skidvärdar ute i systemet för att tipsa om både vägval och åkteknik, samt förstås kontrollera att man som åkare har spårkort. Under vissa veckor erbjuds även valla- och vätskestationer, där skidturister kan få hjälp utan kostnad.

Dessutom finns en snögaranti på minst tre kilometer spår i Bruksvallarna-Ramundberget från den 15 oktober, samt 20 kilometer spår inom Funäsfjällen från lördag före julafton. Håller inte den garantin får man både kostnad för spårkort/skipass och boende tillbaka – om det är bokat genom Destination Funäsfjällen.

Spåravgift: Dagkort för vuxna kostar 60 kronor. Veckokort kostar 260 kronor. Barn till och med 15 år skidar gratis.

På nätet: www.funasfjallen.seJämtländsk längdglädje granne med Åre

Trillevallen, granne med Åre, erbjuder ett rikt urval av spår i gran- och fjällbjörkskogen på gränsen till kalfjället. Passar för såväl hård träning som ren njutning.

Bor man på Trillevallen bor man också mitt i Årefjällens längsta spårsystem - totalt tolv mil och många av alla dessa mil prepareras dagligen. Här hittar du turer som passar hela familjen. Från ett par kilometer till milslånga varianter i fjällbjörkskogen längs med bergssluttningarna. Längdskidutrustning och fjällpulka går att hyra på plats. Nytt för denna säsong är ett efterlängtat elljusspår.

Ett par mil längre bort längs vägen ligger Vålådalens turiststation med fem mil preparerade spår, varav 7,5 kilometer med elljus. Dessutom finns här flera vinterleder för klassisk turåkning, samt stugboende, hotell och fjällstation. Den 19 januari hålls Vålådalen Classic Ski Marathon i spåren ut på myrmarker och fjällskogsterräng.

Spåravgift: Dagkort för vuxna i Vålådalen kostar 60 kronor. Ungdom, 12–15 år, kostar 30 kronor, och barn skidar gratis. Bor man på turiststationen ingår spårkort. Trillevallen har ingen spåravgift.

På nätet: www.trillevallen.nu, www.valadalen.sePå hög höjd i Värmland

Snösäkra Långberget, elva kilometer nordost om Sysslebäck, ligger på 630 meters höjd. Här finns drygt 60 kilometer spår för både klassiskt och skejt, varav åtta kilometer med konstsnösystem och elljus. Vid Långberget finns också särskilda teknikområden för längdåkning.

Vill du utmana dig själv och testa din förmåga bjuder området på flera slingor med riktigt tung och backig terräng.

Söker du mindre kuperad natur och längre distanser, som ger en god uppladdning inför Vasaloppet, finns spår som är upp till 25 kilometer långa.

Långbergets sporthotell, som är officiellt Vasaloppscenter, arrangerar varje vinter flera Vasaloppsläger, både för nybörjare och elitmotionärer, med erfarna instruktörer. Det hålls även renodlade "tjejläger". Du kan också kombinera yoga med längdlektioner i ett särskilt weekendpaket.

Spåravgift: Dagkort för vuxna kostar 90 kronor. Veckokort kostar 300 kronor. Barn 7-12 år halva priset.

På nätet: www.langberget.seFamiljevänligt i Harsa

Här är det längd som gäller för hela slanten. Tio mil preparerade spår vid idylliska Harsasjön på 400 meters höjd. Ett 15-tal olika slingor leder genom både idyllisk granskog och vidsträckta myrmarker. Tre kilometer elljusspår. Perfekt för barnfamiljen som vill ha lugn och ro.

Den 26 januari arrangeras Harsa Ski Marathon, en tävling som är seedningsgrundande för Vasaloppet och Tjejvasan. Dessutom arrangerar man flera Vasaloppsläger för både tjejer och killar.

Spåravgift: Dagkort för vuxna kostar 55 kronor, 35 kronor för barn 6-15 år. Veckokort kostar 275 kronor, 175 kronor för barn 6-15 år.

På nätet: www.harsa.se, www.harsaskimarathon.seSkidåkning vid fäbodidyll

Grönklitt är en gedigen skidåkarort på 500 meters höjd strax norr om Orsa. Skidsäsongen börjar ofta i mitten av november och pågår långt in i april. Åtta mil preparerade längdspår och nio kilometer elljusspår med konstsnömöjligheter. Närmare tio olika spårsträckningar.

Nytt för denna säsong är att Grönklitts skidstadion får en rejäl ansiktslyftning med nya omklädningsrum, duschar och toaletter. Dessutom lokaler för vallaservice, försäljning och skidtester. Här kan man som besökare testa skidor utan kostnad.

Anläggningen har också kompletterats med ett nytt 22 kilometer långt rundspår i terräng som påminner om Vasaloppsspåret.

Grönklitt har utsetts till officiellt Vasaloppscenter och arrangerar särskilda Vasaloppsläger. Den 9 februari arrangeras dessutom Orsa Grönklitt Ski Maraton, för alla Vasaloppsentusiaster.

Sedan drygt ett år tillbaka finns nu också E-spårkortet, som bland annat ger dig målfoto vid målgång, din individuella åktid automatiskt registrerad vid de mest besökta spåren och SMS vid målgång som visar din åktid.

Bo gärna i grannbyn Fryksås, en fäbodidyll med både pensionat och kafé. Anslutningsspår finns mellan orterna.

Spåravgift: Dagkort för vuxna kostar 55 kronor. Veckokort kostar 240 kronor. Halva priset för barn 7–15 år.

På nätet: www.orsagronklitt.se, www.smidgarden.se, www.sparkort.seVildmarksglid i Bergslagen

I Säfsen finns 121 kilometer längdåkningsspår och drygt ett tiotal slingor, för både klassisk åkning och skejting. Flera av skidspåren börjar i närheten av Hyttan, andra vid Säfsen Alpin.

På flera ställen hittar du mysiga vindskydd där du kan vila trötta skidåkarmuskler. De som inte är stora nog att åka själva sitter skönt i dragpulka, som finns att hyra.

Spåren har klar vildmarkskaraktär, med vida myrmarker, små insjöar och skogsklädda berg. En hel del norrlandskänsla, med andra ord.

Boende i stugor, med närhet till både butik, kafé och restaurang.

Säfsen Resort ligger 27 mil från Stockholm och drygt 30 mil från Göteborg. Respress

Spåravgift: Dagkort för vuxna kostar 60 kronor (från 16 år). Veckokort 250 kronor. Barn upp till 15 år gratis.

På nätet: www.safsen.se

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post