Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Nu klipper han sin film

NÖJE
Toppdelad
Anders Olofsson tittar noga på sig själv. Är tänderna ruttna, slokar hatten, är håret stripigt? Tio år har han ägnat filmen "Stall-Erik och snapphanarna". Han gör det mesta — inklusive huvudrollen. Fem års arbete återstår. Nu klipper han det som är färdigt.
Nu klipper han sin film
MÅNGA ROLLER. Anders Olofsson klipper en scen med Stall-Erik. Ett mångårigt projekt tar form.BILD: ANDERS MALMBERG

Mixerbord och skärmar, nimma men med tekniska möjligheter laddade burkar, belamrar utrymmena runt honom hemma i lägenheten i Helsingborg. Anders Olofsson är producent, regissör, manusskribent och huvudrollsinnehavare — samt klippare och ljudmixare.

— Nu kan jag klippa och redigera. Jag har byggt upp studion efter hand.

Efter klippningsarbetet väntar projektet att mixa bild och ljud professionellt.

— Nästa steg är att bygga upp en musikanläggning, så att jag kan spela in eget ljud. På plats finns redan en musikdator och en keyboard med klaviaturljud.

Tekniken utvecklas, till allt lägre pris. I dag kostar apparaterna ungefär en tiondel jämfört med då arbetet inleddes. Han började att filma med analog teknik, som nu tankas över till digitalvideo.

Eftersom han har ett vardagsjobb på heltid är det kvällar, helger och semestrar som ägnas åt filmen. Information och berättelser plockar han ur böcker. Slutet av berättelsen bygger på C. August Cederborgs roman "Den siste snapphanen".

Filmandet och manusskrivandet är inne på tionde året. Halva jobbet är avklarat. Många delar är i princip färdiga. Hittills har 28 skådespelare medverkat. Med cirka en filmad timme per skådespelare är det trettio timmar råfilm att klippa ner till kanske tre minuter per person. Det betyder en och en halv timme färdig film.

De flesta rollerna är besatta till kommande scener. Närmast väntar Marie Göransson. Veckan efter påsk gör hon en soldatänka i Gunnarp. Kjell Bergkvist har i sommar rollen som snapphanen Trued. Hans Lindgren har tackat ja till rollen som Rasmus Bock, en vargjägare. Inspelning i höst.

— Klipparbetet kommer väl att ta sammanlagt ett år, höftar Anders Olofsson. Jag planerar fyra delar om fyrtio minuter, lagom längd för lektionstimmar i skolorna.

Alltså sammanlagt närmare tre timmars långfilm om orosåren 1658 fram till 1700-talet.

Annons:

Det har gjorts flera filmatiseringar om denna epok. Från "Snapphanar" med Edvard Persson och framåt. Sveriges Television ska till julen 2006 visa en dramahistorisk serie om snapphanetiden. Det oroar inte honom.

— Min film är dokumentär medan tv-versionen sägs vara en blandning av "Robin Hood" och "Gladiator". Den ska spelas in i Litauen.

Mycket talar för ett stort intresse när "Stall-Erik och snapphanarna" är klar. Det är en svensk produktion. Det handlar om svensk historia. Det har också blivit skådespelarhistoria. Några av de medverkande har hunnit gå bort medan inspelningsarbetet pågår, som Kent Andersson och Nils Dybeck.

De flesta miljöerna är filmade på Fredriksdals friluftsmuseum.

En tuff bit återstår att lösa; striderna mellan svenskar, danskar och snapphanar.

— Det finns snapphanesällskap på gång. Jag ska kontakta dem. Intresset för den här tiden växer.

Han tänker vara färdig år 2010. Efter femton års arbete.

Göran Holmquist

goran.holmquist@hd.se

Tel 042-489 91 25

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Nöje
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post