Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Kulturpris till Malmörapparen Timbuktu

Kulturpris till Malmörapparen Timbuktu
Timbuktu prisas för sitt samhällsengagemang. Foto: Scanpix

Han är den yngste pristagaren hittills. Malmörapparen Timbuktu, Jason Diakité, får Region Skånes Kulturpris på 100 000 kronor.

– Det känns riktigt skoj. Nu når jag en generation över mig och det är kul att de i sin tur har koll på oss yngre, säger Jason Diakité.

Annons:

I motiveringen nämns hans samhällsengagemang och förmåga att bygga broar mellan individer, generationer och kulturer i Skåne och världen.

I söndags kom Jason Diakité hem från Kongo där han har gjort ett reportage för projektet Musikhjälpen, ett insamlingsevent för människor på flykt som presenteras av Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen.

– Kongo är ytterst aktuellt eftersom flera av metallerna som vi tillverkar våra mobiltelefoner av kommer därifrån. Vi har intervjuat människor på flykt under den tolv år långa konflikten i landet. Det är viktigt att unga människor får upp ögonen för de här problemen.

En del av kulturprispengarna kommer Jason Diakité att skänka till ett sjukhus som han besökte i Kongo.

– De tar hand om våldtagna kvinnor och behöver all hjälp de kan få. Vi tillbringade mycket tid på sjukhuset, det var en otroligt stark upplevelse.

Resten av prispengarna ska användas till ett musikaliskt projekt.

– Vad det blir får jag fundera på.

Hela reportaget från Kongo kommer att sändas i ett livesänt radioprogram från Gustav Adolfs Torg i Malmö i december.

Två andra personligheter med en nära relation till sin publik, Johan Wester och Anders Jansson, tilldelas Region Skånes särskilda kulturutmärkelse för att ha vidareutvecklat humorn från ”HippHipp” och ”Morgan, världsreporter” i den historiska humorshowen ”500”. Föreställningen spelas just nu på Lunds stadsteater.

Timbuktu kommer till The Tivoli i Helsingborg tillsammans med Damn! den 22 november.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Nöje
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post