Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Snabba cash på vita duken

Nöje
Toppdelad
En fet, snabb och hård film. Så beskrivs filmatiseringen av Jens Lapidus ”Snabba Cash”. I huvudrollen återfinns Joel Kinnaman som överklasskillen JW.
Joel Kinnaman och Matias Padin...
Skådespelarna Joel Kinnaman och Matias...

Ända sedan ”Snabba cash” kom ut har Daniel Espinosa drömt om att få regissera filmatiseringen av succéboken. Han tilltalades av Jens Lapidus historia om en bratkille, en chilenare och en serbisk torped i Stockholms undre värld.

Espinosas dröm slog in när filmproducenten Fredrik Wikström stoppade honom på Götgatan i Stockholm och bad honom vara med i projektet.

Annons:

– Boken betyder ganska mycket för mig, jag är chilenare i botten och har växt upp i förorten. När jag bodde i Skogås fanns inte så många chilenare, jag hängde med juggar på grekiska föreningen tills jag var 17 bast. Sedan hände en massa knas och jag hamnade på Sigtuna med en massa överklassungar.

– Första dagen gick jag in i en idrottshall där det stod 200 överklassungar och skrek ”Sosse! Sosse!”. Så jag tror jag kan relatera till nästan alla sidor av historien, berättar Daniel Espinosa, vars favoritkaraktär är chilenaren Jorge som rymmer från fängelset.

– Jorge är en beskrivning av en väg jag kunde ha gått, säger han.

Filmteamet är inne på den andra inspelningsveckan, dagen efter vårt besök ska de bege sig till Göteborg för att fortsätta arbetet.

– I dag har vi mördat en massa människor. I mina tidigare filmer har jag sammanlagt mördat två personer, den ena var en farsa i en hjärtattack, den andra var en ung spoling. I dag har jag tredubblat antalet och det kommer bara att fortsätta, jag vet inte var det kommer att sluta någonstans, säger Daniel Espinosa och skrattar.

Kommer du att behöva gå i terapi efteråt?

– Ja, verkligen. Det är inte bra att döda människor.

Skådespelarna Joel Kinnaman och Matias Padin, som spelar överklasskillen JW och chilenaren Jorge, sitter uppflugna på ett stängsel vid ett industriområde i Västberga i södra Stockholm. Det är sent på eftermiddagen och solen lyser på killarnas huvtröjor.

– Ett, två, tre, kör! skriker Daniel Espinosa och killarna kastar sig ner på asfalten, slår runt i det lösa gruset och rusar mot en parkerad bil. Efter att killarna slängt igen bildörrarna rivstartar bilen och kör iväg.

– Haha, Joel låter alldeles panikslagen, skrattar Josef Fares, ansvarig för filmteam nummer två, som med hörlurar följer inspelningarna via en tv-skärm en bit därifrån.

Han har tidigare under dagen hjälpt Espinosa med inspelningarna av filmens våldsamma slutscener med skottlossning i en lagerlokal.

– När det är större scener hjälper jag till och filmar så att de får mer material att jobba med, säger Josef Fares.

Den tio timmar långa inspelningsdagen lider mot sitt slut. Utrustningen packas ihop och stämningen mellan kollegorna i filmteamet är god. Joel Kinnaman, känd från ”Arn – vid vägens slut” och nu senast ”I skuggan av värmen”, förklarar varför:

– Det känns som att vi har någonting riktigt stort på gång faktiskt. Det är en väldigt bra inspelning och jag tycker att Daniel är en mästerlig regissör.

Joel Kinnaman spelar JW som nästlat sig in i överklassen samtidigt som han kör svarttaxi och har affärer med gangsters.

– När jag läste boken kände jag direkt att ”den här rollen ska jag göra”. Det är en svår roll och en svår karaktär att spela, förklarar Joel Kinnaman.

– Jag älskar min karaktär innerligt, men han tar en massa beslut i livet som är idiotiska och han gör vägval som blir ödesdigra och som får otroligt smärtsamma konsekvenser för både honom och de människor som betyder något för honom.

Både regissören och skådespelarna är medvetna om att förväntningarna på filmen, som går upp på biograferna 2010, är skyhöga.

– Det finns ingen liknande film i Sverige, en film som handlar om flera karaktärer på botten av samhällsklasserna till den översta toppen, säger Daniel Espinosa.

Joel Kinnaman tror att folk kommer att få en inblick i en värld som de inte har sett tidigare.

– Folk ska ha höga förväntningar, säger han. Jag tror att det här kommer att bli en riktigt tung film.

Regissören Daniel Espinosa om...

”Jens Lapidus har varit med och läst manus. Han är skitschysst, en cool snubbe.”

”Det som är fint med karaktärerna i boken är att de har olika utgångspunkter. Det handlar om en farsa som inte kan förhålla sig till sin dotter, en maffiasnubbe som inte diggar sitt jobb, det kan vi alla förhålla oss till. Sen handlar det om en chilenare som har svårt med sin familj och som tycker att han inte fått välja sin väg. JW har det ständiga mindervärdeskomplexet, och vem dras inte med det?”

”Jag ville bara hitta folk som inte hade varit med i filmer förut. Jag träffade coola människor som berättade tunga historier om sina levnadsöden. Det var inte alla som kom med i filmen, men jag bär dem med mig i mitt hjärta.”

Regissören Daniel Espinosa om...

...bokens författare Jens Lapidus:

– Jens Lapidus har varit med och läst manus. Han är skitschysst, en cool snubbe.

...karaktärerna i filmen:

– Det som är fint med karaktärerna i boken är att de har olika utgångspunkter. Det handlar om en farsa som inte kan förhålla sig till sin dotter, en maffiasnubbe som inte diggar sitt jobb, det kan vi alla förhålla oss till. Sen handlar det om en chilenare som har svårt med sin familj och som tycker att han inte fått välja sin väg. JW har det ständiga mindervärdeskomplexet, vem dras inte med det?...att delar av castingen skedde via Myspace:– Jag ville bara hitta folk som inte hade varit med i filmer förut. Jag träffade coola människor som berättade tunga historier om sina levnadsöden. Det var inte alla som kom med i filmen, men jag bär med dem i mitt hjärta.

...karaktärerna i filmen:

– Det som är fint med karaktärerna i boken är att de har olika utgångspunkter. Det handlar om en farsa som inte kan förhålla sig till sin dotter, en maffiasnubbe som inte diggar sitt jobb, det kan vi alla förhålla oss till. Sen handlar det om en chilenare som har svårt med sin familj och som tycker att han inte fått välja sin väg. JW har det ständiga mindervärdeskomplexet, vem dras inte med det?

...att delar av castingen skedde via Myspace:

– Jag ville bara hitta folk som inte hade varit med i filmer förut. Jag träffade coola människor som berättade tunga historier om sina levnadsöden. Det var inte alla som kom med i filmen, men jag bär med dem i mitt hjärta.

...att delar av castingen skedde via Myspace:

– Jag ville bara hitta folk som inte hade varit med i filmer förut. Jag träffade coola människor som berättade tunga historier om sina levnadsöden. Det var inte alla som kom med i filmen, men jag bär med dem i mitt hjärta.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Nöje
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post