Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

De sex bästa Clint Eastwood-filmerna

"De skoningslösa"

Västergenren var död sa alla. Då, 1992, kom Clint Eastwood med sitt mästerverk. En mörk och brutal historia. Plockade hem totalt fyra Oscarsstatyetter.

Annons:

"Dirty Harry"

Det märkliga är inte att den blev en succé. Det märkliga är hur modern den fortfarande känns efter 40 år. Musiken, tempot, actionscenerna och Eastwoods oerhörda coolhet och replikföring. Har satt standarden för hård snut på film.

"Mannen utanför lagen"

Clint som Josey Wales. Mannen som hämnas massakern på sin familj. Klassiskt västerntema. Utfört med bravur. Och en faktiskt en hel del humor.

"Million dollar baby"

I sin sista film som skådespelare, "Gran Torino", spelar Clint Eastwood en sur och grinig gammal gubbe med ett stort hjärta innerst inne. Han gjorde samma roll i "Million dollar baby", fast ännu bättre.

"Mystic river"

I filmatiseringen av Dennis Lehanes bok medverkar Clint inte själv framför kameran. Men hans närvaro präglar hela filmen och gör den till en oförglömlig upplevelse.

"Den gode, den onde, den fule"

Det går inte att komma runt den här filmen i Clints karriär. Han hade redan gjort två västernfilmer med Sergio Leone, men här är mästerverket i deras samarbete.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Nöje
Relaterat
En filmikon har fyllt 80

En filmikon har fyllt 80

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post