Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Tv-veteraner gör deckardebut

Nöje
Toppdelad
Sveriges mest garvade manusförfattare tar steget in i litteraturen. "Springfloden" utgör starten för paret Rolf och Cilla Börjlinds nya deckarkarriär.
Rolf och Cilla Börjlind har samarbetat...
För Cilla och Rolf Börjlind var det...

De har samarbetat sedan 1994; skrivit manus till 26 "Beck"-filmer och mejslat fram rosade tv-serier som "Graven" och "Morden". Men när radarparet Börjlind var färdiga med manusarbetet till SVT:s storsatsning på Arne Dahls deckarsvit bestämde de sig för att äntligen göra slag i en gammal dröm.

– Vi hade försökt skriva en deckare tidigare, men förra gången var vi lite tidsoptimistiska och trodde att vi kunde göra det mellan två "Beck"-filmer. Nu bestämde vi oss för att göra det ordentligt, annars blir det aldrig av, säger Cilla Börjlind.

Annons:

"Springfloden" är den första delen i en trilogi med unga polishögskoleeleven Olivia Rönning och före detta polisen Tom Stilton i huvudrollerna. Boken inleds mycket filmiskt med ett sadistiskt mord på en strand utanför Nordkoster – och inte oväntat har filmbolaget Filmlance redan snappat upp rättigheterna till trilogin.

– Önskemålet är att vi ska skriva manus till det också, men det sker inte förrän vi är klara med de här tre böckerna, så det lär dröja ett tag innan det blir aktuellt, säger Rolf Börjlind.

Tom Stilton, som gått ned sig rejält sedan han slutade som polis, är en udda fågel i polisgenren. Cilla och Rolf Börjlind har också piggat upp boken med ett elakt, men roligt porträtt av en lätt identifierbar nu levande politiker. Handlingen i "Springfloden" kretsar nämligen kring ett bolag som har stora likheter med det omdiskuterade företaget Lundin Oil.

– Eftersom Carl Bildt är ganska flagrant kopplad till Lundin-historien blev det naturligt att ha med honom här. Och det är alltid roligt att göra satir på sådana pompösa, uppblåsta personer, säger Rolf Börjlind.

Fakta/Rolf och Cilla Börjlind

Cilla Börjlind:

Ålder: 51 år.

Bor: I Nacka.

Familj: Gift med Rolf. Gemensamma dottern Molly, 18 år. Rolfs tre vuxna barn.

Favoritdeckare: Tidiga Harlan Coben, Michael Connelly, Anne Holt, Jon Fossum, Peter Robinson och Elizabeth George.

Rolf Börjlind:

Ålder: 68 år.

Bor: I Nacka.

Familj: Gift med Cilla. Gemensamma dottern Molly, 18 år. Tre vuxna barn.

Favoritdeckare: Samma som Cilla, plus Ed MacBain och Manhattandeckarna (Mickey Spillane och James Hadley Chase med flera).

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Nöje
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post