Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

30-årsjubilerande The Bristles fortfarande arga

Nöje
Toppdelad
1982 vinner Europe Rock-SM, Laleh föds, Öresundsvarvet läggs ner och cd-skivan introduceras i USA. Samma år bildas punkgruppen The Bristles i Landskrona.
The Bristles i tidernas begynnelse...
The Bristles fotograferade...
"Golfbanan var Thomas...
Bristles på ÖV-huset...

Gitarristen och grundaren Michael Svegbrant tycker att kopplingen med Öresundsvarvets nedläggning är intressant.

– Det skapade en domedagsstämning i Landskrona. Och sen hade vi ockupationen av Österportskolan. Jag minns att jag gick med i en massa demonstrationer på den tiden. Utifrån den andan föddes Bristles.

Annons:

– Vi var unga och arga, tillägger Michael Svegbrant.

Arga är The Bristles fortfarande. Det märks på nya albumet "Bigger than punk". Texterna handlar om allt från alliansens nedrustning av välfärden till den havererade amerikanska drömmen, medan "Holidays in Thailand" är en känga åt sex- och drogturism. Låten har samma intro som Sex Pistols "Holidays in the sun".

– Och även samma textrad, "a cheap holiday in other people's misery", säger Michael Svegbrant.

– Folk i bandet är engagerade politiskt och fackligt och det sätter sina spår. Och vi är ju alla medvetna om hur samhället ser ut i dag, säger Michael Svegrant.

Musikaliskt håller bandet sig till sina rötter. Aggressiv punk i samma anda som klassiska band som The Exploited och Discharge.

– Det är den musiken vi brinner för. Man får ut mycket frustration när man lirar.

Hela albumet spelades in på kort tid med producenten Tommy Tift.

– Vi satte grunderna på tre dagar och sen la "Puma" sången på en och halv dag. Jag tror inte på att analysera och fila för mycket på låtarna. Då tappar man känslan, säger Michael Svegbrant.

The Bristles har haft uppehåll då och då, men kärnan i bandet har i stort sett varit intakt sedan starten för 30 år sedan. Det är bara trummisen Ray Grönlund som tillkommit på senare år.

– Men han var med i våra kretsar redan när vi startade, säger Michael Svegbrant.

Bandet har några spelningar bokade (Malmö 24 november och Stockholm 1 december) framöver och eventuellt en turné i Tyskland nästa år. Men rockstjärnedrömmarna är sedan länge lagda på hyllan.

– Allihop har familjer och jobbar, dessutom är vi numera nyktra och drogfria. Musiken har vi vid sidan om. Vi får se hur längre vi håller på. Vi tar en dag i taget.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Nöje
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post