Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Smygpremiär med inga överraskningar

Konsert
Toppdelad
Ett halvtomt Mejeriet gjorde Fredrik Söderlund lite orolig strax innan Cardiganskonserten. Men det dröjde inte länge förrän det var fullt med besökare som fick precis det de ville ha, "Gran turismo".

The Cardigans leker lite med oss. På den här lilla specialturnén går de under skyddad identitet och kallar sig Van Hagar (en fyndig sammanslagning av Van Halen och dess forna sångare Sam Hagar). De spelar sitt viktigaste och kanske bästa album ”Gran turismo” (1998) från början till slut. Ni vet den med ”My favourite game” och ”Erase/Rewind”.

Det känns lite konstigt att upphovsmannen och bandgeniet Peter Svensson inte är med, men inlånade Moto Boy på gitarr funkar fint.

Annons:

”Gran turismo” innebar ett smutsigare, mörkare, stiffare och mer elektroniskt The Cardigans. De la de sista cocktailglasen åt sidan, plockade fram tunga basgångar och blottade sin rocksida på allvar. Svensson och kompani visade att de kontrollerade studiotrix med samma järnhand som melodier.

Håller skivan 14 år senare? Absolut.

Nina Persson är cool och visar att hon fortfarande klär sig bäst i Sverige. Rösten har inte riktigt samma pondus, spricker stundtals och fixar inte riktigt de högsta tonerna.

En fördel/nackdel med att framföra ett helt album är att du vet precis vad du får och i vilken ordning. Framför allt kan låtar uppenbara sig som du en gång glömt bort. Balladen ”Higher” är en sådan – en elektronisk vaggvisa om desperat kärlek med klara ekon av när Massive Attack fortfarande var relevanta.

Bandet kommer in igen och gör mäktiga versioner av bland annat ”You’re the storm”, ”I need som fine wine” och ”For what it’s worth”. Som grädde på moset. Vi kommer förmodligen aldrig höra en ny skiva av The Cardigans, men det här stillar behovet ett bra tag.

Den här veckan har varit smått konsertunik. Klubbspelning med Kent i lördags och firandet av nationaldagen i onsdags med en av Sveriges största musikexporter.

”Vi har nu spelat musik från 90- och 00-talet. Nu ska vi spela en låt från 1800-talet”, säger Nina Persson. Publiken tittar konstigt på varandra. Sedan drar bandet igång ”Lovefool”. Vi lär oss att aldrig underskatta nostalgi.

Van Hagar/The Cardigans

Mejeriet, Lund

Onsdag 6 juni

Genre: Pop

Betyg: 4

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Konsert
  • Nöje
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post