Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Lady Gaga chockerar – igen

Konsert
Toppdelad

Lady Gaga har vår recensent Jonna Ingvarson i ett järngrepp. Högsta betyg till Stefani Joanne Angelina Germanotta efter Köpenhamnskonserten.

Lady Gaga på scenen i Vilnius under...

En enorm uppblåsbar vagina tornar upp sig på scenen. Några öronbedövande vrål senare öppnar den sig och Stefani Joanne Angelina Germanotta kravlar ut. Det är en artist emot naturens lagar som föds på nytt. Ett freak som har förvandlats till världsgigant.

Fast att kalla Lady Gaga musiker eller ens artist är nästan missvisande. Och att musiken bara är en del av popkonceptet märks ännu mer live. För när många andra anpassar konserten efter låtarna är det som om Gaga gjort tvärtom. Resultatet blir en överdådig musikal som tvingar publikens käkar i gapläge.

Annons:

Alla räknade med utflippat, ändå lyckas Gaga chockera – igen. Hon rider på en enhörning, maler ner sig i en köttkvarn och har luftsex på en motorcykel. Nämnde jag att avant garde-kläderna byts mellan typ varje låt? Borgen i naturlig storlek? Eller de queera dansarnas råcoola steg?

Känslan av att vi ser något historiskt poppar upp titt som tätt.

Hemligheten bakom Gagas framgång är kombon konstigt och kommersiellt. Ibland har det stört mig att hon musikaliskt väljer en så mainstream väg. En kväll som denna kan det kvitta. Lady Gaga mixar humor och allvar briljant i allt från danstunga ”Bad romance” till powerrockiga ”The edge of glory”. I kärleksballaden ”Hair” visar hon ett röstomfång som få konkurrenter når upp till.

Längst framme vid scenen hänger de största fansen, little monsters. En tjej i grönblått hår skakar av gråt när hon får sitta i stjärnans knä. Lady Gaga kysser flickan på kinden och vänder sig mot publiken: ”Musiken säger: dyrka inte mig, dyrka er själva.”

Då är knappt ett öga torrt.

Men tårkanalerna svämmar över även när Gaga räcker världen fingret och säger ”I don’t give a fuck”. För att hon är både stenhård och känslosam. För att hon använder sitt kändisskap till att stärka alla osäkra kids. För att hon får tjejer med knäppa hårfärger och slitna kängor att fatta att de också är stjärnor.

Låtlistan

”Highway unicorn (road to love)”

“Government hooker”

“Born this way”

“Black Jesus + amen fashion”

“Bloody Mary”

“Bad romance”

“Judas”

“Fashion of his love”

“Just dance”

“Love game”

“Telephone”

“Heavy metal lover”

“Bad kids”

“Hair”

“Princess die”

“Yoü and I”

“Electric chapel”

“Americano”

“Poker face”

“Alejandro”

“Paparazzi”

“Scheisse”

“The edge of glory”

“Marry the night”

Lady Gaga

Parken, Köpenhamn

Söndag 2 september

Genre: Pop

Betyg: 5

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Konsert
  • Nöje
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post