Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Smakfullt och avslappnat på Bara Vara

Smakfullt och avslappnat på Bara Vara
Bara Vara.BILD: Britt-Mari Olsson HD/NST

Lotta Hulténs mustiga målningar av frodiga damer tillsammans med den meditativt coola och sköna loungemusiken gör att Bara Vara, med sin blandning av enkel elegans och avskalad kvarterskrog, blivit en tummelplats för de som saknar sitt Mallorca eller Biarritz. Det är intimt med levande ljus och man sitter nästan i knät på bordsgrannen, men de flesta tycks gilla denna närhet.

Inredningen är stram i sitt formspråk, läder, stål och högblanka lackerade bordsskivor av exotiska träslag.

Annons:

Sedan en dryg vecka har man en ny meny och i den fastnade vi för en stenbitssopppa för 119 kronor, samt en halstrad marulkskind som kostar 129 kronor.

Fem röda och fyra vita viner serveras glasvis. Vill man ta in en helflaska öppnar sig i det närmaste en ocean av möjligheter. Vinkällaren är väl preparerad med många godingar från både nya och gamla världen. En Alsaceriesling från Fernand Engels kostar glasvis 95 kronor. Ett moget och friskt vin med en tilltalande doft av grapefrukt och ananas.

Stenbitssoppan som serveras med små, små bitar av morot, är fin, underbar helt enkelt, även om de två bitarna fisk är varmare än soppan.

Den halstrade marulkskinden kommer med kronärtskockskräm, rödbetor, spetskål och dillskum. Mycket fint upplagt, men vi tycker nog att man kunnat spara på saltet i denna annars smakrika och aptitliga anrättning.

I sammanhanget måste carpaccion för 139 kronor framhållas. Den är något utöver det extra. Den bästa vi ätit på mycket lång tid, serverad med löjrom och rödlök samt en lågtempererad äggula. En smaksensation.

Hjortracks med rostad vitlökskräm för 265 kronor låter lockande, precis som en svensk oxfilé med smörstekt hummerklo, taggsvamp, vårlök, spenat, tryffelemulsion och pommes Anna, vilken kostar 275 kronor .

Oxfilén är rejäl, i det närmaste övermäktig och perfekt stekt enligt vår mening, men det hade kanske räckt med tillbehören, potatiskakan orkar vi inte.

Peter Lehmanns smakrika och fruktiga Shiraz för 105 kronor glaset går naturligtvis mycket bra till både oxfilé och hjort.

Hjortracks är inte det lättaste att lyckas med, men tillsammans med framför allt bönragun och chiliskyn blir det en bra upplevelse.

Den avslutande ostkreationen är egentligen överflödig med tanke på framförallt huvudrätternas storlek. En jämtländsk granbark-ost flankeras av två fina fransoser, en comté, samt en riktigt mumsig grönmögelost, Forme d'Ambert. I kombination med en tomat- och vaniljmarmelad, äpplekräm och hembakat filmjölksbröd är den snygga tallriken en riktig njutning.

Bara Vara är trendigt på ett sympatiskt sätt, vilket är en av förklaringarna till att man bör boka bord.

Bara Vara

Profil: Tillbakalutad finkrog.

Adress: Fågelsångsgatan 2, www.baravara.eu, 042-24 52 52.

Öppettider: Onsdagar 17.30–00, torsdagar och fredagar 17.30–01, lördagar 18–01. Lunchöppet; onsdag–fredag 11.30–14. Söndagar, måndagar och tisdagar stängt.

Prisnivå: Medel till hög. Priser: Förrätter: 125–139 kronor, varmrätter: 199–275, efterrätter och ost: 95–119 kronor. Barmeny: 95–195 kronor.

Total poäng: 17

Mat: 4

Smakligt, elegant och frikostigt, framför allt då det gäller varmrätterna.

Service: 5

Kunnig och påpasslig, men samtidigt personlig, precis så som man vill att det ska vara.

Atmosfär: 4

Hemtrevlig, med ett glassigt anslag, kanske för att det råder god stämning bland de många stamgästerna.

Prisvärde: 4

Det som serveras håller hög klass oavsett var man lägger ribban ekonomiskt…

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Krogen
  • Nöje
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post