Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Bonasera Bonasera: Läget kräver ett gott rykte

Bonasera Bonasera: Läget kräver ett gott rykte
BILD: Sven-Erik Svensson HD/NST

Med lagom stark belysning och trevlig inredning får Bonasera Bonaseras gäster ett gemytligt välkomnande. Känslan är densamma när personalen ber oss sitta ner i de bekväma stolarna precis vid fönstren. På andra sidan rutorna löper den livligt trafikerade Drottninggatan i Helsingborg som tillsammans med de vackra fasaderna skapar en kontinental känsla i matsalen.

Ett rikt vinrum med öppen insyn visar det breda sortimentet. Men till anklevern (145 kronor) dricks en Wisby pils (49 kronor för 33 centiliter). Ölet passar bra till den klassiska förrätten. Körsbärstillbehörets sötma behöver något beskt. Bäranrättningen kunde faktiskt besparats någon matsked socker. Men förrätten håller ändå toppklass i sin helhet.

Annons:

Vi provar samtidigt en annan klassiker. Carpaccio på oxfilé (125 kronor) är en enkel rätt och blir med det ett bra bevis på kockens handlag. Här serveras den på traditionellt vis med pinjenötter, rucola, parmesanost samt tryffelkräm. Rätten är klockren.

Till carpaccion serveras La Prua (95 kronor per glas) gjort på Corvinadruvan. Vinet doftar fänkål, men smakar mer åt vinbärshållet och ger rätten en fylligare smak.

Med samma omsorg som förrätterna har pluman, en bit av karrén från Pata Negra-svinet (249 kronor), tillagats. Köttet är lika saftigt som mört och gör sig väldigt bra med den kraftiga rödvinsskyn. Rotselleri är en fin rotfrukt som till denna rätt råstekts. Tryffelpurén är krämig och god. En höjdartallrik som hade varit genial med lite mer syra. Vinet Palazzo dei Signori är ett Ripasso-vin från Valpolicella (135 kronor per glas) som passar riktigt bra till grisen. Det är dock lite för kyligt när det serveras.

Den andra huvudrätten är en saffransrisotto (229 kronor) med havets läckerheter som är perfekt tillagade. Till rätten serveras ett vitt vin på Pinot Grigio-druvan (135 kronor per glas), det tillför en härlig fräschhet till den annars ganska tunga rätten.

Desserterna är tyvärr inte lika imponerande som den övriga maten.

Crema Catalana (69 kronor) är spanjorernas svar på crème brûlée. Tillskillnad från den franska desserten innehåller den spanska versionen bland annat kanel och apelsin. Dessvärre är den som ställs fram grynig.

Tiramisun (69 kronor) är helt okej. Men efterrätten hade varit bättre om smaken burits fram av lite mer socker.

Menyn innehåller rätter som väcker nyfikenhet samtidigt som det går att beställa klassisk italiensk mat. Utbudet är minst sagt rikligt. Med en så stor meny är det fullt förståligt om någon av rätterna är slut. Det kan inte vara lätt för kockarna att beräkna åtgången på alla råvaror. Men det hade varit bra om vi informerats om dagens justeringar innan vi bestämt oss.

Trots det, i staden där läget betyder allt ligger Bonasera Bonasera utanför de hetaste zonerna. Restaurangen ligger varken precis vid havet eller i det som helsingborgare kallar centrum. Ett sådant ställe kräver ett gott rykte, något som Bonasera Bonasera förtjänar.

Bonasera Bonasera

Profil: Italiensk kvartersrestaurang med pizzeria.

Adress: Drottninggatan 124, Helsingborg. www.bonasera.se, 042-147827.

Öppettider: Alla dagar klockan 18–24.

Prisnivå: Medel till hög. Förätter 79–145 kronor (189 för 55 gram av Bellota Recebo Iberico Reserva, lagrad i 36 månader). Varmrätter: 155–269. Pizzor: 68–114 (vid avhämtning). Efterrätter: 69–115 (125 för ostbricka, 22 för petit four och 28 för glass).

Total poäng: 17

Mat: 4

Både för- och varmrätterna höll perfekt storlek. Men framförallt var de väldigt goda. Desserterna sänker dock betyget.

Service: 4

Trots en fullsatt matsal var personalen trevlig och gav bra service.

Atmosfär: 5

Bonasera Bonasera känns som en exklusiv kvarterskrog.

Prisvärdhet: 4

Maten lever upp till prisnivån. Dessutom rekommenderas passande drycker med bra träffsäkerhet.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Krogen
  • Nöje
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post