Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Livsbejakande och nattsvart

Det går inte att tänka bort det faktum att Marie Fredriksson varit allvarligt sjuk i cancer när man lyssnar till "The change", hennes första egna studioplatta sedan 1996. I text och musik vill hon snabbt blotta sig, har bråttom att berätta. Det är skönt, fult, livsbejakande och becksvart, om vartannat. Ändå är det inte i skuggan av ett lidande som låtarna slänger sina kyssar till Beatles, Marvin Gaye och Lenny Kravitz. Först och främst känns "The change" som ett handtecknat och småkaxigt visitkort från en artist som har mycket kvar att ge.

Det är lätt att höra en tydlig linje från solodebuten "Het vind" (1984) fram till i dag. Som vanligt är ambitionen att skissa bilder i nuet, att hålla upp det vardagligt banala mot det ogripbart stora utan att bli ytlig eller patetisk. Och det håller, både i de lågmälda balladerna och i de mer ösiga rockflörtarna.

Annons:

Musikaliskt är det gitarrerna som bär "The change". Staffan Astners spel och Micke Bolyos lyhörda bluesmattor backar effektivt upp Maries inte helt starka sång. Och även det känns helt okej och väldigt kärleksfullt. "April snow", "Love to live" och "Bad moon" är låtar som växer för varje lyssning och som pekar framåt mer än tillbaka.

Det blir spännande att följa Marie framöver.

Marie Fredriksson: The change, betyg: 4

Pop

(EMI)

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skivor
  • Nöje
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Skivor
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post