Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Begåvad men spretig debut

Dilba, Sting, Sinead O'Connor, Nelly Furtado - och Cornelis...? Nä, det är inte lätt att greppa det senaste stjärnskottet på den svenska pophimlen. Det enklaste är nog att skriva att iransk-rysk-svenska Laleh inte låter som någon annan. Hon har definitivt fått ihop en blandning som vi inte har hört förut.

När jag hörde singeln "Invisible (my song)" första gången var den en uppenbarelse, lika lovande och egen som Anna Ternheims "To be gone" förra året. Hoppet väcktes om en en ny självlysande artist med mod att ro något stort i land. Men där Anna Ternheim fick ihop ett imponerande helgjutet debut-album sätter Lalehs första fullängdare bara nytt rekord i spretighet.

När det äntligen blev dags att göra en skiva ville hon visa hela sitt register. Hon har gjort allt själv, skrivit, spelat och producerat.

Annons:

Det ska hon ha all respekt för, men lite vägledning och hjälp att "kill your darlings" hade inte skadat. Att det stora skivbolaget gett en 22-årig nykomling så fria händer är lite förvånande.

Men tjejer ligger i tiden, gärna gör-det-själv:are på gränsen till singer/songwriter-land, och där finns en nisch för Laleh.

"Invisible" är inte hennes enda starka kort. Dilba-doftande softisar som "Live tomorrow" och "Hide away" kommer lätt att hitta en publik, säkert hennes fyra låtar på svenska också - även om de är rena Cornelis-imitationer.

Hon har något att säga och får det många gånger sagt med ord som känns ovanligt fräscha. Men det är som om hon inte vågar lita på sin egen röst när hon ska sjunga på svenska. Det blir extra tydligt när man jämför de överdrivna fraseringarna och de gräsliga Cornelis-manéren med hennes följsamma hantering av engelskan, eller den okonstlade och vackra "Der yek gooshe" där hon sjunger på sina föräldrars språk, persiska.

Det råder inga tvivel om att Laleh är begåvad. Om hon kan hitta en medelväg mellan alla stilar och uttryck hon testar på debuten kan hon kan komma riktigt långt. Och då hoppas jag att hon väljer att bara sjunga på svenska.

Laleh: Laleh, betyg: 3

Pop

(Warner)

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skivor
  • Nöje
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Skivor
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post