Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Världens största fartyg - större än väntat

Världens största fartyg - större än väntat
Världens största containerfartyg, Emma Maersk, anlöper Göteborgs hamn.BILD: Göteborgs hamn

Världens största containerfartyg, Emma Mærsk, är enligt nya beräkningar större än man trott.

AXS-Alphaliner, ett internationellt franskt företag som bedriver containerforskning, hävdar att A. P. Møller-Mærsk E-klassfartyg har mer kapacitet än de 14500 TEU som tidigare angetts. En TEU motsvarar en 20 fotscontanier (6,1 meter).

Fransmännens slutsats är att Emma Maersk och hennes systerfartyg lastar 15212 TEU, vilket är nytt världsrekord.

Som jämförelse motsvarar det ett tågsätt på nästan tio mil.

Maersks E-klass består av sex fartyg (Emma, Estelle, Eleonora, Evelyn, Ebba och Elly). Grosstonnaget är drygt 170000 ton och jättefartygen mäter 397,7 meter ( vilket är mer än två Turning torso) och de har en bredd av 56,4 meter. Ytterligare två fartyg är under byggnation på Odense Steel Shipyard i Danmark.

Göran Stenberg

goran.stenberg@hd.se042-489 90 89

Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post