Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Utländska köpare driver upp skogspriser

HELSINGBORG
Toppdelad
Priset på skogsmark steg i fjol med 20 procent. Dyrast är skogen i Skåne och Götaland enligt skogsmäklaren LRF Konsult som rapporterar om rekordstort utländskt ägande.
Utländska köpare driver upp skogspriser
Så mycket ökar skogsprisernaBILD: Grafik: Erik Nylund

Skogen växer. Det gör även marknaden för skogsmark. Inte minst i södra Sverige där utländska köpare bidrar till värdestegringen.

Snittpriset i Götaland har sedan i fjol ökat med 14 procent, till 423 kronor per kubikmeter skog vilket kan jämföras med rikssnittet på 313 kronor. Skogsmäklaren LRF Konsult rapporterar också att andelen utländska köpare nästan fördubblats i Götaland under det senaste halvåret. I dag är nio procent av köparna från utlandet, för ett halvår sedan var de fem procent.

— I norra Götaland ser vi en ökning av norrmän medan danskarna håller sig mer söderut. Det förvånar mig inte att andelen utländska köpare växer, de upplever att det är billigt att köpa skogsmark i Sverige, säger jägmästare Karl Olofsson, skogschef för LRF Konsult Skåne/Halland.

— I fjol var åtta av 40 köpare i Skåne från Danmark. Det är i princip omöjligt att få tag på skog i Danmark, säger han.

Prisstatistiken för Götaland visar en prisstegring på 55 procent sedan 2003. Dyrast är det i Skåne. Här summerar Karl Olofsson snittpriser på drygt 500 kronor per kubikmeter skog. Och priset förväntas fortsätta stiga under 2008.

— Jag tror på en svag prisökning. Skogsmark ses som en långsiktig investering. Jakträtt och fiskerätt är prisdrivande.

Annons:

Utbudet av skogsmark har enligt LRF Konsult ökat med 15 procent det senaste året. Prisökningarna gör att fler väljer att sälja och kamma hem en vinst. Generationsskiften är en annan orsak, liksom riksdagsbeslut om att sälja ut en tiondel av Sveaskogs arealer.

— Vi har en gammal skogsägarkår och mer generösa skatteregler, säger Karl Olofsson.

Procentuellt är prisökningen störst i Norrlands inland. Där har priserna mer än fördubblats under en femårsperiod. Ryska exporttullar och svensk export av sågverk till Baltikum, gör att de stora användarna i norra Sverige måste köpa råvara på hemmaplan.

Men prisskillnaderna är stora. I attraktiva områden i södra Sverige kan skogen kosta över 60 000 kronor per hektar (över 600 kronor per kubikmeter), medan den kan kosta en tredjedel i norr, under 20 000 kronor per hektar.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post