Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Lösning på gång i gaskonflikt

Prag
Toppdelad
Sent i går kväll tycktes en lösning i den rysk-ukrainska gaskonflikten vara på gång. Rysslands premiärminister och hans tjeckiske motpart enades om villkoren för inspektörerna som ska övervaka gasledningen i Ukraina.

Sent på torsdagskvällen verkade det som att en lösning i den rysk-ukrainska gaskonflikten kunde vara på gång.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin och hans tjeckiske motpart Mirek Topolanek enades på torsdagskvällen om villkoren för de utländska inspektörer som ska övervaka gasledningen i Ukraina, meddelade det tjeckiska EU-ordförandeskapet på torsdagskvällen.

Annons:

Eftersom hindret tidigare varit Rysslands krav att det också ska finnas med ryska övervakare när trycket i gasledningarna mellan Ryssland och Ukraina ska kontrolleras, tycks hindren nu vara undanröjda för att vrida på de ryska gaskranarna igen.

EU är annars redo att skicka observatörer.

— De kan vara på plats i morgon, sade Alexandr Vondra, EU-minister i Tjeckien, EU:s nuvarande ordförandeland, efter ett möte med EU-kollegorna i Prag på torsdagen.

Där diskuterades bland annat vad EU-länderna kan göra för att hjälpa varandra i den uppkomna krisen. De var tvungna att konstatera att det inte är mycket just nu.

— Vi har inte de tekniska möjligheterna. Infrastrukturen måste långsiktigt byggas ihop, sade EU-minister Cecilia Malmström (fp) efter mötet.

Till exempel har Slovakien stora svårigheter att överföra gas från sina gaslager i den västra delen av landet till de tomma i öst. Polen ställer därför upp och transporterar gas på lastbil till östra Slovakien, men det blir mest en symbolisk gest av solidaritet.

— Vi är inte väl förberedda för den här situationen, konstaterade Vondra.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post