Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Nätprotest mot en veckas karens för ensamföretagare

SKÅNE
Toppdelad
Den höjda karenstiden från en till sju dagar för egenföretagare väcker starka känslor. Båstadsbon Mette Ottosson har startat en Facebook-grupp som protest mot de nya reglerna som trädde i kraft 1 juli.
Nätprotest mot en veckas karens för ensamföretagare
Mette Ottosson är besviken över nya sjukregler som innebär höjd karenstid, från en till sju dagar, för egenföretagare. Cirka 1 500 personer har gått med i hennes protestgrupp på Facebook.BILD: Håkan Lindgren HD/NST
...

Ensamföretagare som blir krassliga och måste vila sig från arbetet bör numera se till att ha undanstoppade reserver i madrassen. I slutet av maj i år fattade riksdagen beslut om att höja karenstiden för egenföretagare från en till sju dagar. Det innebär att egenföretagare kan få sjukpenning först efter att ha varit sjuk i sju dagar.

Detta har fått Mette Ottosson att se rött. Hon driver en enskild firma där hon jobbar som fotograf, med ateljé i Salomonhög utanför Båstad. Nu har hon också startat en Facebook-grupp som en protest mot den nya lagen som började gälla från och med 1 juli.

Annons:

– Jag är minst sagt arg, man ska inte behöva vara sjuk i sju dagar innan man får sin sjukpeng. Det går ju inte att betala sjuklön till sig själv som egenföretagare, är man sjuk så jobbar man ju inte.

Sjukförsäkringsreformen ingår i det klubbade trygghetssystem som riktar sig till alla typer av företag. Men ändringen av karensdagar berör endast egenföretagare, det vill säga personer som driver till exempel en enskild firma. I trygghetspaketet har även andra delar reglerats som ska väga upp den förlängda karenstiden.

– Men de hundralappar som man sparar på ett år i sänkt sjukförsäkringsavgift har jag förlorat före lunch redan första dagen om jag blir sjuk. Det är inte rättvist, säger Mette Ottosson som inte köper regeringens syfte om att öka likabehandlingen av företagare och anställda.

– Jag tror inte att ett förslag om sju karensdagar för alla anställda i Sverige hade gått igenom.

Hittills har uppropet på Facebook samlat närmare 1 500 medlemmar. De flesta i gruppen uppges vara lika upprörda som Mette Ottosson, samtidigt som en del känner en viss uppgivenhet.

– Det känns som att slåss mot en stor jätte. Många av oss jobbar redan väldigt många timmar i veckan så orken för att protestera kanske inte alltid finns där.

Via Facebook har deltagare även sökt kontakt med näringsminister Maud Olofsson (C) med frågor om rimligheten i det nya regelverket.

– Vi har bombarderat Maud Olofssons loggbok. När vi nådde 1 000 medlemmar mejlade jag en namnlista till henne och det kommer jag att göra igen när vi blir 2 000 medlemmar.

Nu funderar Mette Ottosson och andra gruppmedlemmar på att ordna en manifestation mot trygghetsreformen och belysa dess konsekvenser för egenföretagare.

– Vi har ännu inte kommit fram till hur vi ska samordna manifestationen med berörda runt om i landet, men något ska vi göra.

Några reformer i trygghetssystem för ensamföretagare

Karenstiden för egenföretagare höjs från en till sju dagar. Det blir också ökade möjligheter att välja längre karenstid: 7, 14, 30, 60 eller 90 dagar. Tidigare kunde man välja 1, 3 eller 30 dagar.

Egenavgiften sänks med 0,74 procentenheter till 6,04 procent om man väljer det kortast möjliga alternativet med sju karensdagar.

Egenföretagares villkor blir mer lika dem som gäller för anställda, där Försäkringskassan betalar ut sjukpenning först efter 14 dagar.

Egenföretagare ska kunna ta ut tillfällig föräldrapenning på jämlika villkor som anställda.

Dagsförtjänsten i arbetslöshetsförsäkringen förbättras, vilket berör alla företagare oavsett företagsform. Detta väntas leda till en ökad vilja att driva företaget vidare även när det tillfälligt går sämre. Förändringen minskar risken att företagaren får lägre dagsförtjänst än om verksamheten hade lagts ner på ett tidigare stadium.

Ett generellt högkostnadsskydd i sjuklönekostnader för arbetsgivare, som ska göra det mindre riskfyllt att anställa. Detta ger företagaren rätt till ersättning från Försäkringskassan för sjuklönekostnader som överstiger två och en halv gånger den genomsnittliga sjuklönekostnaden som samtliga arbetsgivare har för sina anställda.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post