Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Stå på dig — annars gör staten det

STOCKHOLM
Toppdelad
Två centerpartister stod i centrum för motståndet mot FRA-lagen — och röstade sedan ja. Folkpartisten Camilla Lindberg var den enda av riksdagens 178 borgerliga ledamöter som tryckte på nej-knappen.
Stå på dig — annars gör staten det
En av riksdagens borgerliga ledamöter röstade emot förslaget.BILD: SCANPIX

Två centerpartister stod i centrum för motståndet mot FRA-lagen — och röstade sedan ja.

Folkpartisten Camilla Lindberg var den enda av riksdagens 178 borgerliga ledamöter som tryckte på nej-knappen.

Annons:

Det är centerpartisterna Fredrick Federley (c) och Annie Johansson (c) som i flera dagar stått i mediafokus. De deklarerade offentligt att de inte tänkte stödja regeringens FRA-lag.

Efter nattmanglingar och enskilda överläggningar med försvarsministern var bilden klar: de hade lyckats pressa fram förbättringar av lagen.

Men Camilla Lindberg (fp) anser inte att det var denna offentliga envig inom alliansen som tvingade fram förändringarna.

— Absolut inte, snarare tvärtom, säger hon till TT.

TT: Försvårade det en uppgörelse?

— Jag säger ingenting, men jag tror inte att det ledde till några förbättringar. Det här är politik, inte någon show. Det ska skötas i partigruppen och i alliansen, säger hon.

TaktikDet är också anledningen till att hon själv aldrig gjorde någon mediesak av sitt motstånd.

— Det är inte folkpartiets taktik, men det är tydligen centerns, men det får stå för dem. Hade jag gått ut i media och sagt att jag inte kommer att rösta för lagen, så hade jag stängt alla dörrar, säger Camilla Lindberg.

Hennes partikollega Birgitta Ohlsson var den som gjort det känt att hon var emot lagen, men hon nöjde sig med att lägga ned sin röst. Men för Camilla Lindberg räckte inte de sent framförhandlade förändringarna av lagen.

— Det var jättebra förändringar, men i den här frågan är jag nog litet mer vänsterpartist. Jag är så i grunden emot förslaget att förändringarna inte räckte för mig. Det var jag väldigt tydlig med i gruppen och med partiledningen.

StatenHennes motto är: Stå på dig. Annars gör staten det. Hon ser som sin politiska huvuduppgift att skydda det lilla utrymme den enskilde individen har i Sverige i dag.

Motståndet mot lagen ledde till övertalningsförsök från partiledningen, vilket hon inte ser som något konstigt alls. Men hon har bara känt respekt från partigruppen.

TT: Har gruppledaren Johan Pehrson skällt mycket på dig?

— Nej, inte de här sista dagarna. De kände nog att det var kört med Camilla.

I en knastrig mobil från X 2000 på väg hem till Borlänge försäkrar hon att hon inte är det minsta rädd för repressalier för att ha gått emot partiet.

Annons:
Annons:
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post