Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Äktenskap för alla från 1 maj

Stockholm
Toppdelad
Homosexuella ska kunna ingå äktenskap från och med den 1 maj. Det är innebörden i Moderaternas, Centerns och Folkpartiets motion som blev offentlig i dag. Det är i linje med betänkandet från regeringens utredning.
Äktenskap för alla från 1 maj
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund presenterade partiets motion i äktenskapsfrågan på en pressträf i riksdagen under onsdagen. Från vänster: Stefan Attefall, Göran Hägglund och Yvonne Andersson.BILD: Bertil Ericson/SCANPIX
...

Homosexuella ska kunna ingå äktenskap från och med den 1 maj i år. Det är innebörden i Moderaternas, Centerns och Folkpartiets motion som presenterades i dag.

Förslaget är i linje med betänkandet från regeringens utredning.

Annons:

"Människor i fasta parförhållanden har, oavsett sexuell läggning behov av att manifestera sina känslor och sin önskan att leva tillsammans", står det i motionen. Tiden anses därför mogen för en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Motionen innebär att bestämmelser i äktenskapsbalken och andra författningar som angår makar görs könsneutrala.

Det nuvarande systemet där man kan välja mellan kyrklig och borgerlig vigsel behålls.

Kyrkliga vigselförrättare ska dock även fortsättningsvis kunna vägra att viga homosexuella par.

För uppdrag som borgerlig vigselförättare ska bara de komma i fråga som villiga att viga såväl en kvinna och en man som två personer av samma kön.

— Jag och många med mig ser fram emot att gå på bröllop i sommar där kärleken står i fokus och inte könet, sade Centerns Annika Qarlsson på en pressträff.

Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrsson, pekade på att det finns klara likheter mellan de tre borgerliga partiernas motion och de tre oppositionspartiernas uppfattning. Han hoppas att dessa sex partier ska kunna skriva ihop sig om ett gemensamt förslag.

I riksdagen är endast Kristdemokraterna emot könsneutrala äktenskap.

Kristdemokraterna föreslår i sin motion en civilrättslig samlevnadsbalk, kallad giftermålsbalk. Kärnan i förslaget är att begreppet äktenskap utgår ur lagstiftningen och att vigselrätten för religiösa samfund upphör. I stället får par av både olika och av samma kön rätt att gifta sig genom registrering hos en myndighet.

Enligt partiets gruppledare i riksdagen, Stefan Attefall, visar man på detta sätt respekt för "den stora grupp i samhället för vilka äktenskapet som begrepp har en djup filosofisk och religiös betydelse".

RFSU välkomnar de tre borgerliga partiernas motion, men anser att den på en punkt vidmakthåller diskrimineringen — religiösa samfund får rätt att vägra viga samkönade par.

Eftersom vigseln är en form av myndighetsutövning, som definierar den enskildes civilrättsliga ställning i samhället, innebär förslaget en "lagstadgad rätt för myndighetsutövare att diskriminera", skriver RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér i ett pressmeddelande.

Annons:
Annons:
Relaterat

Partierna överens om homoäktenskap

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post