Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Krav på att piratmål tas om

Stockholm
Toppdelad
Domaren i Pirate Bay-målet har varit medlem i flera upphovsrättsföreningar, uppger P 3. Experter och flera av de dömdas ombud anser att han inte borde ha tagit målet. Domaren själv anser inte att han är jävig.
Rättens ordförande Tomas Norström

Domaren i Pirate Bay-målet, Tomas Norström, har varit medlem i flera upphovsrättsföreningar, uppger P 3 Nyheter.

Tomas Norström har bland annat arbetat extra som tvistlösare åt stiftelsen.SE som ansvarar för internets svenska toppdomän. Norström och Monique Wadsted avgjorde tillsammans i mars 2007 ett fall där två företag gjorde anspråk på samma domännamn. Wadsted representerade amerikanska filmbolag under rättegången om fildelningssajten Pirate Bay.

Annons:

Domaren är också medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt. Andra medlemmar är Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som alla företrädde rättighetsinnehavare i Pirate Bay-rättegången. Föreningen uppger sig vara "en mötesplats för kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner".

Domaren sitter också med i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd.

På sin mikroblogg jämför en av de dömda, Peter Sunde, rättsprocessen med en tv-serie.

"Cliffhanger i säsong ett med domslutet — säsong 2 började med att domaren är jävig. Verkligheten överträffar dikten ännu en gång", skriver han.

— Det här är en fars som bara fortsätter, säger den piratdömde Peter Sunde till TT. Hans ombud nu tänker begära att rättegången tas om.

Själv är Sunde kluven inför tanken på det.

— Det är jobbigt att behöva ta om den. Vi vill klara av det här målet så fort som möjligt. Men vi vill samtidigt att det ska gå rätt till så då måste man egentligen ta om den för att det ska kännas korrekt, säger Sunde

Sunde är också förvånad över att domaren inte berättat om sitt medlemskap i de aktuella föreningarna.

— Det är oerhört märkligt. Särskilt efter att vi gjorde honom uppmärksam på att det fanns jäviga nämndemän och att han kvittade ut en av dem.

Själv anser Tomas Norström inte att han gjort något fel.

— Jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de här engagemangen, säger han till P 3 Nyheter.

Inte heller Monique Wadsted anser att varit det.

— Att Tomas Norström är med i en förening som har till syfte att ordna seminarier så att medlemmarna förkovrar sig i till exempel upphovsrättsfrågor är inte jäv. Det faktum att både han och jag är tvistlösare i domännamnsfrågor är inte heller jäv. Vi har ingen som helst privat relation, säger hon till TT.

Monique Wadsted är dock inte förvånad över att de nya uppgifterna får stor uppmärksamhet.

— Piraterna har ju tidigare beskrivit den här upphovsrättsföreningen som någon sorts kamporganisation för upphovsrätt. Den visan har vi hört tidigare.

Annons:
Annons:
Relaterat

Fond ska betala fildelares rättegångskostnader

Näten vägrar stänga Pirate Bay

Näten vägrar stänga Pirate Bay

Se The Pirate Bay kommentera domen

Se The Pirate Bay kommentera domen

Ett års fängelse i Pirate Bay-domen

Ett års fängelse i Pirate Bay-domen

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post