Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Polisen: Samma vapen vid Malmöskott

Malmö
Toppdelad

Ett antal svårförklarade skjutningar i Malmö kopplas nu ihop: offren har invandrarbakgrund. Rikskrims gärningsmannaprofilgrupp är inkopplad och undersökningar visar att samma vapen använts vid flera skjutningar.

Polisen: Samma vapen vid Malmöskott
BILD: Scanpix

Polisen misstänker att det senaste årets 10—15 oförklarliga skjutningar i Malmö kan hänga ihop. En gemensam nämnare är att de inträffat efter mörkrets inbrott och i så gott som samtliga fall har skotten riktats mot personer med invandrarbakgrund, uppgav J-B Cederholm vid den skånska länskriminalen vid en presskonferens i Malmö på förmiddagen.

— De två senaste skjutningarna ser exakt likadana ut: färgade män har skjutits bakifrån på busshållplatser, säger J-B Cederholm.

Annons:

Länskriminalens operativa chef Börje Sjöholm bekräftar att samma vapen använts vid flera av skjutningarna.

— Det rör sig om ett handeldvapen, alltså en pistol eller revolver. Om vi hittar aktuellt vapen så har vi ju gjort jätteklippet. Nu har vi något konkret som visar att de här skjutningarna hör ihop, säger Sjöholm till TT.

I nuläget vill polisen inte avslöja i exakt hur många av skjutningarna samma vapen använts.

Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp har kopplats in och arbetar parallellt med länskriminalen i Skåne.

Från den 28-årige man som besköts på en busshållplats i Malmö i tisdags har en kula opererats ut.

— Den träffade fem centimeter från ryggraden, säger Cederholm.

Skottlossningarna har varit spridda över hela Malmö och ingen av de beskjutna har haft någon känd hotbild mot sig. De har alla ställt sig helt oförstående till varför de plötsligt och oförklarligt beskjutits. Ingen har heller kunnat göra några iakttagelser före skottlossningen.

— En teori är att en gärningsman, eller flera, är fokuserad på personer med invandrarbakgrund, säger J-B Cederholm.

— Ytterst oroande, väldigt otäckt och det är mycket angeläget att polisen så fort som möjligt griper gärningsmannen. De här personerna stoppar inte förrän de blir gripna, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till TT.

Han drar paralleller till den så kallade lasermannens skjutningar i början av 1990-talet.

— Även då fanns det en upphetsad debatt i samhället om invandrare, liknande den vi har nu om Sverigedemokraterna. Det är naturligtvis en spekulation från min sida, men det finns personer med psykisk störning, på gränsen till sammanbrott, som blir påverkade av en sådan debatt och det kan utlösa det, säger Jerzy Sarnecki.

Länskriminalen räknar dödsskjutningen av en 20-årig kvinna i oktober förra året på Västra Skrävlingevägen, nära Rosengård, som det första fallet som kan höra till dåden. Kvinnan satt i en bil tillsammans med en 21-årig man, som skadades men överlevde.

Inom loppet av ett par timmar sköts i går kväll och i natt tre personer i Malmö. En 19-årig anhölls senare, misstänkt för mordförsök på två män som vid halv ett-tiden i natt skottskadades på Lindängen. Bägge lyckades ta sig till akuten själva och läget uppges stabilt för båda. Enligt polisen finns inget samband mellan dessa två fall och de övriga.

Oförklarliga skottdåd i Malmö

Natten till den 10 oktober förra året sköts en 20-årig kvinna ihjäl i en bil vid Västra Skrävlinge kyrka nära stadsdelen Rosengård. Även en 21-årig man som också satt i bilen träffades och skadades allvarligt.

Natten till den 19 juni i år sköts flera skott mot tre män när de hoppade ur en taxi vid badpalatset Aq-va-kul. En 22-åring träffades och blev lindrigt skadad.

Natten till den 27 juni besköts en man på ett nattöppet gym på Vendelsfridsgatan.

Strax före midnatt den 9 oktober sköts en 47-årig man i ryggen när han stod och väntade på bussen på Lönngatan. Lindriga skador.

På kvällen den 19 oktober besköts en 28-årig man i ryggen när han stod och väntade på bussen på Eriksfältsgatan i Malmö. Allvarliga skador.

Ytterligare ett tiotal oförklarliga skjutningar det senaste året utreds av länskriminalen i Skåne.

Källa: Polisen (TT)

Gärningsmannaprofilgruppen

Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp är experter på att ta fram gärningsmannaprofiler och reser runt hela landet för att hjälpa till med utredningar av grova våldsbrott och äldre ouppklarade brott.

Gruppen består av tio personer: sex kriminalpoliser (varav två kriminaltekniker), en beteendevetare, en rättspsykiatriker, en rättsläkare och en psykolog.

De hjälper till med exempelvis ärendeanalys, länkning av brott, farlighetsbedömningar och utvärdering av misstänkta.

Ärendeanalys görs vid grova brott som bedöms vara beteendestyrda, när gärningsmannen använder sig av ett visst beteende.

I ärendeanalysen ingår oftast analys av brottsplatsen, analys av skador på eventuella offer och av beteenden.

Efter ärendeanalysen kan en gärningsmannaprofil tas fram, en beskrivning av tänkbar gärningsman.

Källa: Rikskriminalpolisen (TT)

Annons:
Annons:
Relaterat
"Koppling mellan debattklimat och våldsdåd"

"Koppling mellan debattklimat och våldsdåd"

Annons:
Annons:
Fler artiklar från Sverige
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post