Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Det är det här vi har hoppats på"

Malmö
Toppdelad

Peter Mangs är skyldig till två av de tre mord han åtalats för, meddelar Malmö tingsrätt. Bland annat mordet på en 20-årig kvinna i Malmö.

— Det är ju det här vi har hoppats på, säger offrets mamma.

Rätten har kommit fram till att bevisningen är övertygande för 13 gärningar, bland annat två mord, fyra mordförsök och tre fall av grova olaga hot.

Rätten anser inte att det finns övertygande bevisning för att Mangs skulle vara skyldig till ett av de tre mord han åtalats för. Det gäller mordet den 28 juli 2003, då en 23-årig man sköts ihjäl i trapphuset utanför sin bostad i Malmö.

Annons:

Mangs anses däremot skyldig till mordet den 13 juni 2003 på en 66-årig man på samma gata i Malmö samt för mordet den 10 oktober 2009 på en 20-årig kvinna.

Så fort tingsrätten meddelade sitt beslut, informerades mamman till den mördade 20-åriga kvinnan, via sitt målsägandebiträde. För TT kommenterar hon att dagen är lika "stark och hemsk" som den då Peter Mangs greps och häktades.

— Även om jag hela tiden känt att det varit honom så är ju det här sanningen, i och med att beslutet kommer från rätten, säger hon till TT.

Det viktigaste för henne är att det finns en skyldig gärningsman för mordet på dottern — straffet har mindre betydelse.

— Han ska ju naturligtvis ha ett straff, det är konsekvensen av det han gjort. Men för mig är det inte viktigt, jag får ju inte tillbaka min dotter oavsett vad som händer. Aldrig, aldrig. Vi får ju leva med det här resten av våra liv, säger hon.

Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt, har straffrätt som ett specialområde och har följt rättegången på distans. Han är inte förvånad över tingsrättens beslut.

— Rätten har funnit övertygande bevisning om att Peter Mangs är gärningsmannen i de här 13 fallen. De övriga sju, där man anser att det saknas övertygande bevisning, där tyder det på att han inte kommer att dömas.

En av Peter Mangs två försvarsadvokater, Douglas Norking, kommenterar bara det han nu vet: att tingsrätten ansett att bevisningen är tillräcklig på 13 åtalspunkter.

— Jag kan inte uttala mig mycket mer utan att ha sett domskälen. Jag kan i och för sig se ett samband i hur rätten verkar ha resonerat, men, nej, det ligger inte i min roll att spekulera, säger Norking utan att vilja utveckla resonemanget.

Han hade vid lunchtid över telefon underrättat Mangs om rättens beslut. Hur Mangs känslomässigt reagerade på beslutet vill han inte gå in på, men eftersom Mangs förnekar gärningarna låter advokaten förstå att han inte är nöjd med bedömningen.

I cirka fyra veckor ska Peter Mangs genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet kommer att presenteras under en kortare förhandlingsdag i slutet av augusti, då ska även försvarsadvokater och åklagare plädera i påföljdsfrågan. Därmed väntas domen falla första eller andra veckan i september.

Annons:
Annons:
Relaterat
Försvaret: "Mangs bör släppas fri"

Försvaret: "Mangs bör släppas fri"

Beslut om Mangs skuld dröjer

Beslut om Mangs skuld dröjer

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post