Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Varannan kvinna har sömnapné

Umeå
Toppdelad
Hälften av alla kvinnor har sömnapné, visar en ny studie.Sådana andningsuppehåll nattetid har tidigare ansetts vara männens problem, nu visar de sig vara vanliga även bland kvinnor. - Det är väldigt oväntat, säger Karl Franklin, en av forskarna bakom studien.
Varannan kvinna har sömnapné
STOCKHOLM 20110926 En kvinna ligger i en säng och gömmer ansiktet under täcket Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX / kod 10130
...

Sömnapné har ofta ett samband med kraftig snarkning och har setts som en typiskt manlig åkomma. Tidigare studier har uppskattat att omkring var fjärde man och var tionde kvinna är drabbade. Nya forskningsrön visar att sömnapné är betydligt vanligare än så bland kvinnor.

En studie på 400 kvinnor i åldrarna 20-70 år visar att ungefär hälften av befolkningen har tillståndet.

Annons:

80 procent av kvinnorna med högt blodtryck och 84 procent av dem med fetma hade tillståndet. Av kvinnor med fetma i åldrarna över 55 år hade 31 procent svår sömnapné, vilket innebär över 30 andningsuppehåll i timmen.

Mycket talar för att sömnapné kan vara en bidragande orsak till högt blodtryck. Sjukdomen leder ibland till en rad andra allvarliga tillstånd som hjärt-kärlsjukdomar, stroke och diabetes. Personer med sömnapné kan också vara farliga bakom ratten och är betydligt oftare inblandade i olyckor än andra.

Onormal trötthet är ett vanligt tecken på att man är drabbad. Om man misstänker att man har sömnapné bör man söka medicinsk hjälp, enligt Karl Franklin.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post