Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spelmissbruk ökar bland kvinnor

Stockholm
Toppdelad

Allt fler kvinnor fastnar i spelberoende, visar en ny rapport från Folkhälsoinstitutet. Rapporten visar att det är framförallt kvinnor i medelåldern som utgör hälften av de nya problemspelarna.

Spelmissbruk ökar bland kvinnor
BILD: Mats Andersson / SCANPIX SCANPIX

Resultatet av den nya intervjuundersökningen överraskade Folkhälsoinstitutet. Fortfarande är det cirka två procent av befolkningen som räknas som problemspelare.

— Men vi ser mycket tydligt nu att det är stor omsättning på problemspelare. Det är ett väldigt stort inflöde av nya problemspelare, och det bekymrar oss, säger Ulla Romild, utredare vid institutet.

Annons:

— Cirka 100 000 nya tillkommer varje år, säger hon.

Samtidigt försvinner lika många ur kategorin problemspelare, men har sannolikt kvar problem de fått under perioden, tror Ulla Romild.

— De har förmodligen en del problem kvar som kan kopplas till att de varit problemspelare, exempelvis ekonomiska problem och problem med sociala relationer och hälsa, framförallt psykisk hälsa, säger hon.

— Det betyder framförallt att det vi trodde berörde två procent av befolkningen berör många fler.

Att andelen kvinnor med spelproblem ökat tror hon beror på marknadsföring riktad till kvinnor.

Ulla Romild anser att samhället bör ta krafttag för att förhindra att fler människor får problem som orsakas av spelande.

— Vi tycker det är viktigt att man på allvar tar tag i spelfrågan, hela spelmarknaden bör regleras. Jag tänker framförallt på allt internetspel som finns tillgängligt för oss. Man måste se till att spel på internet som kan leda till problem regleras, säger hon.

— Det är hög tid att göra det eftersom vi i Sverige är så uppkopplade.

Det finns olika sätt att reglera spelandet via internet, Danmark har exempelvis infört licenskrav för företag som vill erbjuda danskarna internetspel, enligt Ulla Romild.

— Då kan man också kontrollera företagen, säger hon.

Den vanligaste åldersgruppen bland kvinnor som får spelproblem är 45—64 år, visar Folkhälsoinstitutets rapport.

Vilken typ av spel som utövas har betydelse för risken att få problem. Spelande på spelautomater och vissa typer av internetspel medför exempelvis hög risk.

Men det är män som spelar mer. 77 procent av dem som spelar mycket och ofta (högfrekvent) är män, enligt undersökningen.

Spelandet har ökat bland dem som intervjuats. Vid första intervjutillfället hade 70 procent spelat under det senaste året. När den andra intervjun gjordes var siffran 73 procent.

Spelandet på så kallade sportspel, exempelvis Oddset och Stryktipset, minskade från 19 procent till 16 procent bland de intervjuade, medan andelen som spelat så kallade nummerspel, till exempel Lotto, Keno och Joker ökade från 28 till 32 procent. Andelen som spelat online via internet ökade från 9 till 13 procent.

Alkoholvanor har stor betydelse för risken att få spelproblem.

Folkhälsoinstitutets undersökning bygger på intervjuer med 6 000 personer som intervjuats två gånger med ett års mellanrum mellan 2008—2010.

Annons:
Annons:
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Sverige
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post