Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Astmabarn riskerar att bli kortare

Stockholm
Toppdelad

Barn med astma som inhalerar steroider riskerar att bli kortare än sina föräldrar.

Astmabarn riskerar att bli kortare
BILD: LOVISA KARLSSON SCANPIX

I den aktuella studien, som presenteras i New England Journal of Medicine, ingick fler än 1 000 barn i åldrarna fem till tolv år. Barnen delades in i tre grupper och de som fick steroider blev i genomsnitt 1,2 centimeter kortare som vuxna än de andra.

— Det här är överraskande, eftersom tidigare forskning visat att effekten av steroider endast är tillfällig, men ingen av de studierna har följt barnen ända från början av behandlingen tills de uppnådde vuxenlängd, säger artikelförfattaren Robert Strunk, professor i pediatrik vid Washington University i USA.

Annons:
Annons:
Annons:
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post