Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Miljoner till forskare

HELSINGBORG
Toppdelad
Stig och Ragna Gorthons stiftelse har stått pall för finanskrisen och delar också i år ut drygt 4,5 miljoner kronor till medicinsk forskning och projekt för kvalitetsförbättring i sjukvården.
Miljoner till forskare
”Många läkemedel, ofta i fel doser, till äldre sköra patienter är ett jätteproblem”, säger blivande distriktsläkaren Veronica Milos som nu får pengar av Stig och Ragna Gorthons stiftelse för att studera hur man kan komma till rätta med situationen.BILD: Sonny Thoresen
...

I år delar 24 personer på anslag ur Stig och Ragna Gorthons stiftelse för forskning och utveckling av vården vid Helsingborgs lasarett. För ovanlighetens skull får också två primärvårdsläkare pengar av stiftelsen. En av dem är Veronica Milos vid vårdcentralen i Ramlösa. Hon vill undersöka möjligheterna att utveckla ett system för läkarna att skriva ut rätt mediciner i rätt doser till sina patienter.

– Detta är ett jätteproblem. Väldigt många framför allt äldre får alldeles för många läkemedel och ofta också fel doserade, säger hon.

Annons:

– Så kommer de till sjukhus och är så dåliga att man tar bort alla läkemedel för att man tror att hoppet är ute för patienten. Och vad händer? Jo, efter några dagar sitter det en pigg liten dam i sängen och är kaffesugen!

Veronica Milos gör sin specialisttjänstgöring och är färdig distriktsläkare nästa år. I jobbet på vårdcentralen ställs hon dagligen inför problemen som uppstår när doktorn förväntas plocka fram receptblanketterna.

– Vi upplever ett starkt tryck från läkemedelsindustrin att använda deras produkter. Många gånger är det enklare att skriva ut än att stå emot.

– Ett stort bekymmer är att de flesta av industrins studier är gjorda på väsentligen friska trettioåringar. Men vi skriver ut läkemedlen till sjuka gamla, utan att veta vilka risker vi utsätter de äldre för, förmodligen är de större än vi tror.

Hon menar att det kan vara farligt att tro att tillgången på läkemedel är ett tecken på välfärd, tvärtom kan det vara en fallgrop.

– Olämpliga kombinationer av läkemedel bär en stor del av skulden till läkemedelsrelaterad sjuklighet, onödiga kostnader och sämre folkhälsa, säger hon.

– Men ska man kunna påverka hanteringen måste man känna till läkarnas attityder. Därför tänker jag testa ett instrument jag kallar för favoritlistan som förskrivningsstöd. Modellen bygger på Skånelistan, följer lokala expertråd och kan anpassas till den enskilde familjeläkaren, förklarar hon.

Senast i januari hoppas Veronica Milos dra igång sin pilotstudie som ska omfatta 20 kolleger i primärvården och beräknas pågå i ett halvår. Framåt sommaren ska hon utvärdera vilken nytta läkarna anser sig ha av listan samt deras inställning till förslag på förbättringar av läkemedelshanteringen.

Veronica Milos får 15 000 kronor till att täcka materialkostnader.

Hennes primärvårdskollega som också får anslag av Stig och Ragna Gorthons stiftelse är Niels Nørgaard i Höganäs, som får 30‑000 kronor för att studera alkoholens roll som energikälla vid fetma.

– Stiftelsen ger huvudsakligen anslag till projekt inom lasarettet. Men den tycker att det är trevligt att någon gång stödja också projekt inom primärvården, säger docent Per Ohlin, tidigare chefläkare i Helsingborg och adjungerad ledamot i stiftelsen.

Dessa får Gorthonpengar

Sara Axelsson, öron-näsa-hals, 60 000 kronor,

Anders Cervin, öron-näsa-hals, 238 000 kr,

Frida Enoksson, öron- näsa-hals, 88 100 kr,

Kristina Forsblad, pediatrik, 78 000 kr,

Anders Johansson, sjukhusbiblioteket, 415 000 kr,

Linda Kvist, obstetrik/ gynekologi, 53 200 kr,

Ann-Christine Källström, bröstkirurgi, 140 000 kr,

Per-Anders Larsson, plan.operation, 882 000 kr,

Christina Lindgren, pediatrik, 41 000 kr,

Gudrun Lindmark, kirurgi, 652 000 kr,

Lena Luts, patologi/cytologi, 410 000 kr,

Veronica Milos, allmänmed, 15 000 kr,

Aladdin Mohammad, reumatologi, 80 000 kr,

Kari Nielsen, dermatologi, 191 000 kr,

Niklas Nielsen, anestesi/IVA, 132 000 kr,

Niels Nørgaard, prim.vården, 30 000 kr,

Ola Olsson, ortopedi, 157 000 kr,

Bo Paulsson, öron, 286 000 kr,

Jan-Ingvar Persson, vård-etiska rådet, 100 000 kr,

Håkan Pärsson, kärlkirurgi, 25 000 kr,

Andrea Stuart, obstetrik/gynekologi, 95 000 kr,

Li Thies-Lagergren, obstetrik, 86 000 kr,

Sten Tyrberg, prim.vården, 118 000 kr,

Daniel Åkerberg, kirurgi, 22 700 kr.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post