Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Motdemonstranter, nationalister och polis drabbade samman

LUND
Toppdelad
Polisen hade räknat med en stökig söndag i Lund. Farhågorna besannades. Under gårdagen drabbade polis, nationalister, julskyltningsflanörer och motdemonstranter samman.

Medan ett band underhöll julskyltningsflanörerna på Clemenstorget samlades ilskna motdemonstranter ett stenkast därifrån. En halvtimme tidigare, vid 14.30, hade cirka 150 personer från Fria nationalister Skåne anlänt till Lund.

Demonstrationståget som skulle avgå vid 15-tiden mot Monumentparken i norra Lund blev kraftigt försenat. "Inga rasister på våra gator", skrek motdemonstranterna som hölls tillbaka av den stora polisstyrka som kallats till Lund. 20 meter därifrån stod de fackelbärande nationalisterna omringade av en tät mur av kravallpoliser.

Annons:

Flaskor, stenar och brinnande facklor kastades mot nationalister och poliser. När nationalisterna till slut eskorterades mot Lunds norra delar följde hundratals motdemonstranter efter tåget. Vid ett flertal tillfällen försökte maskerade motdemonstranter genskjuta nationalisterna, utan att lyckas.

Vid Kävlingevägen blev det stopp. Flera rader av poliser med skällande hundar och piketbussar hindrade motdemonstranterna från att ta sig fram till Monumentparken. Slagorden från demonstranterna byttes tidvis ut av panikslagna skrik när polisstyrkan gjorde framryckningar och tvingade motdemonstranterna att backa.

Lennart Hallenberg som bor i området stod en bit bort och tittade ut över havet av ungdomar.

— Jag hörde oväsen och beslöt mig för att titta efter vad som var på gång. Visst brukar det vara stökigt den 30 november men det här är mycket värre än vad det har varit tidigare, säger han.

En annan man kommer utrusande ur ett av husen längs Kävlingevägen.

— Jävla snorungar, skriker han.

En ung man svarar:

— Det går över 100 rasister där borta utan att du bryr dig. Jävla borgarsvin.

Medan nationalisterna firar minnet Karl XII:s dödsdag inne i Monumentparken lugnar motdemonstranterna ner sig. En tjej kommer rullande med en stereo på hjul. Snart strömmar medryckande musik ut ur högtalarna. Några tjejer som suttit på trottoaren och pratat börjar dansa. När musiken tystnar tar tjejen med stereon till orda:

— Bra jobbat i dag. Vi lyckades inte komma ända fram men vi störde dem i alla fall en hel del.

Lite senare förklarar hon.

— Jag kan inte acceptera att en grupp som är uppenbart främlingsfientlig får ta sådan plats. Det äcklar mig och jag känner att jag måste göra något.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
Relaterat
38-åring åtalas för raketattack

38-åring åtalas för raketattack

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post