Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Hundförsäljare portades från Röstånga marknad

RÖSTÅNGA
Toppdelad
Besökare har sett hundar och katter till försäljning på Röstånga marknad. Marknadsgeneralen Harry Franzén hävdar att säljarna snabbt blev ombedda att lämna området.

Besökare på Röstånga marknad har under lördagsförmiddagen slagit larm om att hundar och katter har funnits till försäljning. En man vid namn Brian, som bara vill stå med sitt förnamn, är en av dem som ska ha sett djuren på djurmarknadens område.

— Jag och min sambo såg tre hundar på ett gallersläp. De som ägde dem stod och pratade med folk. När vi var på väg ut från marknaden såg vi en annan man som satt med kattungar i kofferten på en bil.

Annons:

Enligt djurskyddslagen är det förbjudet att sälja hundar och katter i butiker och på marknader. Björn Dahlén är djurskyddschef på Jordbruksverket och menar att det är olämpligt att saluföra den typen av djur på det viset.

— Dels vill man gärna att de ska säljas under lugna och sansade former, de blir lätt stressade. Man vill också ha koll på var de hamnar. På marknader har man ingen aning om vem som köper dem, säger Björn Dahlén.

Harry Franzén medger att det har funnits hundar och katter på marknadsområdet men hävdar att de bara ska ha funnits där under högst 20 minuter.

— Det finns bara en fil för försäljare när de ska köra in på marknaden. Då är det lättare att släppa in dem och sedan be dem att lämna när de har kommit in, det hindrar inte kön, säger han.

— De blev tillsagda att de inte får sälja hundar och katter på marknaden. De valde att lämna området och fick tillbaka anmälningsavgiften. De var förstående så det var inga problem.

Harry Franzén menar också att det är svårt att upptäcka djur vid ingången eftersom de kan vara gömda i kombibilar med mörka rutor.

Brian berättar att det stod mellan 15 och 20 personer runt den gallerförsedda släpvagnen och hävdar att det hela pågick längre än 20 minuter. Han bor på campingen i Röstånga och har pratat med flera personer som även de har sett hundarna.

Brian försökte under lördagsförmiddagen att nå Länsstyrelsen i Skåne, som sedan årsskiftet har i uppdrag att utföra inspektioner för att säkerställa att djurskyddslagen efterlevs. Varken Brian eller HD/NST har lyckats nå länsstyrelsen för en kommentar.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
Relaterat
Åskoväder invigde Röstånga marknad

Åskoväder invigde Röstånga marknad

Parkeringsvärd slagen på marknad

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post