Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ökat samarbete över Öresund

Helsingborg
Toppdelad
Samarbetet över Sundet ska öka. Fokus läggs på en fast HH-förbindelse, arbetsmarknad och turism.
Ökat samarbete över Öresund
Nu ska det bli ett tätare samarbete över sundet, beslutades på ett Öresundstoppmöte på fredagen.BILD: Janerik Henriksson/SCANPIX

På fredagsförmiddagen samlades topparna från de nordvästskånska kommunerna och sju kommuner runt Helsingör till möte i Helsingborg. På plats var danska borgmästare, svenska kommunstyrelseordföranden och så kommundirektörer.

— Väldigt positivt och mycket inspirerande. Alla vill utveckla samarbetet och vi vill stärka vårt eget område samtidigt som vi ser vad vi kan göra för att stärka helheten för Öresundsregionen. Vi har mycket att vinna, säger Peter Danielsson M, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Annons:

Värdar för mötet var Peter Danielsson och Helsingörs borgmästare Per Tærsbøl. Med som inspiratör var bland annat Öresundsinstitutets vd Anders Olshov som pratade om EGTS, möjligheten att inom EU bilda en juridisk person som gör att olika medlemsländers myndigheter kan agera som grupp.

— Det är något vi ska undersöka, går det skulle denna juridiska person exempelvis kunna ta ansvar för en fast förbindelse Helsingborg-Helsingör, säger Peter Danielsson.

Tätare turistsamarbete stod också på dagordningen.

— Det har vi en del redan men det finns trots allt mentala barriärer. Idag är Kronborgs slott en magnet som vi utnyttjar genom att få besökare till Sofiero och liknande men nu vill vi gå längre, säger Peter Danielsson.

En gemensam arrangemangskalender kan vara en väg.

Skolsamarbetet diskuterades också. Sedan länge har Helsingborg - Helsingör och Svalöv ett utbyte klassvis men fler kommuner är intresserade.

Det här var premiär för den här typen av möte där HH-samarbetet vidgats till att även omfatta de nordvästskånska kommunerna och kommunerna på Nordsjälland.

I januari ska man träffas igen för att framåt våren kalla till ett stormöte. Då är det tänkt att fullmäktigeledamöter från alla kommuner på båda sidor ska samlas liksom representanter från regionen, näringsliv och kultur, riksdags- och folketingsledamöter.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post