Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Dödas aska sprids från sundsbuss på HH-leden

ÖRESUND
Toppdelad

Anställda på sundsbuss Pernille larmar om att anhöriga till avlidna personer olovligen sprider urnaska i havet från båtens akterdäck. Tillstånd för askspridning krävs från både myndigheter och rederi.

Dödas aska sprids från sundsbuss på HH-leden
Aska ska ha spridits från fartyget Pernille.BILD: Arkiv: Thommy Nyhlén HD/NST

Enligt en artikel i Helsingör Dagblad ska anställda på sundsbuss Pernille, som sedan i somras åter trafikerar HH-leden, vid flera tillfällen ha sett personer som spridit aska från avlidna i sundet.

Platsen för de improviserade ceremonierna ska ha varit båtens akterdäck, där man kan stå i relativ avskildhet med ryggen mot kommandobrygga och övriga passagerare.

Annons:

Sedan sundsbussturerna återupptogs i sommar har de anställda vid några tillfällen upptäckt den hemliga askspridningen.

– Jag var med om det härom dagen. Jag såg att det hamnat aska och en ros på akterdäck, eftersom de anhöriga inte varit uppmärksamma på vindriktningen, säger en anställd till Helsingör Dagblad

För att få sprida en avlidens aska i havet krävs tillstånd. I Sverige är det länsstyrelsen och i Danmark kyrkoministeriet som beviljar sådana tilstånd.

Utöver det krävs även tillstånd från berört rederi om man vill hålla askceremonin på ett fartyg i linjetrafik.

Enligt uppgift till hd.se har det under tidigare år skett askspridning från sundsbussarnas fartyg, men då under kontrollerade former och med tillstånd från de dåvarande rederierna.

För nystartade Sundsbusserne A/S:s tre delägare kom uppgifterna om olovlig askspidning som en överraskning.

Delägaren Geir Jansen tror dock inte att det är särskilt ovanligt att olika passagerarfartyg används olovligen för ändamålet.

– Det sker nog ibland på alla båtar och linjer, även på HH-leden, säger han till hd.se.

Enligt Geir Jansen har Sundsbusserne A/S hittills inte fått några förfrågningar från passagerare om tillstånd att strö aska under färden över Sundet.

– Nu får vi ta en intern diskussion kring en policy i den här frågan. Det är viktigt att ta hänsyn till övriga passagerare. Om någon ska få lov att strö aska från båten så får det i så fall göras vid tidpunkter då det är få andra passagerare ombord, säger Geir Jansen.

Den som vill ha hjälp att komma ut på Sundet för att sprida en avlidens aska kan via begravningsbyråerna hitta andra lösningar.

Helsingborgs Lots kan till exempel ta ut sällskap upp till 10 personer ombord på lotsbåten för en kort askceremoni.

– Vi gör ett 20-tal sådana uppdrag per år, men det får inte inkräkta på vår övriga verksamhet, säger båtman Anders Persson.

Även fisketurföretaget Rååbåtarna gör den här typen av seglatser. Enligt skepparen Thomas Lövström handlar det om ett tiotal gånger per år, ibland med sällskap upp till 60 personer.

– Vi har många förfrågningar från begravningsbyråerna, jag upplever att det är fler och fler som vill ha sin aska strödd till sjöss, säger han.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post