Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Helsingborg satsar på elbilar

HELSINGBORG
Toppdelad
Nästa år får helsingborgarna tillgång till elbilar i centrum. Vem som helst kan då hyra en elbil och prova.
Ulf Jakobsson på företaget Move About...
Ulf Jakobsson på företaget Move About...
Ett tiotal elbilar stod i går...
Ett tiotal elbilar stod i går...
Miljöminister Andreas Carlgren...
Ulf Jakobsson på företaget Move About...

I februari nästa år etableras en elbilspool i Helsingborg. Samtidigt fördjupar nordvästra Skåne arbetet för att ligga i framkant när det gäller elbilsutvecklingen. Och man får stöd av miljöminister Andreas Carlgren (C) som i går gästade Helsingborg och det seminarium som höll kring elbilar på Dunkers kulturhus. Regionens tydliga politiska ställningstagande för elbilar och Öresundskrafts engagemang i frågan tycker han är bra.

– De kommuner och regioner som går före är vi beredda att stötta, säger Andreas Carlgren.

Annons:

Vad det stödet består av kan han i dagsläget inte säga annat än att regeringen också tycker att utvecklingen mot fler elbilar är bra och att man är beredd att stötta utvecklingen.

– Jag kan inte lova några pengar men regeringen kommer att vara med när vi ställer upp målen för framtiden, säger han.

Under seminariet konstaterades att tekniken i elbilarna blir allt bättre, att allt fler etablerade bilmärken nu också börjat utveckla elbilar och att det politiskt finns ett intresse av att gå före. I nordvästra Skåne syns det sistnämnda bland annat i det faktum att de nordvästskånska kommunerna satt som mål att verka för att det ska finnas 30 000 elbilar i nordvästra Skåne 2020. Det är fem procent av den nationella vision som de svenska elföretagen satt upp och något fler än om man bara räknat om det efter folkmängden.

Men det är långt till målet. I dag har Helsingborgs kommun fem elbilar. För att lyckas tror Helsingborgs kommunalråd, Peter Danielsson (M), att de större aktörerna måste visa vägen samtidigt som informationen måste bli bättre.

– Det krävs att kommuner och större företag köper elbilar och går före. Det är viktigt att folk förstå att vi tycker detta är bra, säger han.

Och en liten bit på väg har man kanske kommit. Energimyndigheten behandlar just nu en ansökan från de nordvästskånska kommunerna och Öresundskraft om ett informationsprojekt kring elbilar. Myndigheten ska stå för 400 000 kronor och de övriga aktörerna för lika mycket.

– Syftet är att informera och helt enkelt skapa ett sug efter elbilar, säger Öresundskrafts vd Anders Östlund.

Möjligen ökar intresset i början av nästa år. Då etablerar sig nämligen företaget Move About i Helsingborg. De levererar elbilslösningar till företag, organisationer och privatpersoner tillsammans med ett bokningssystem som gör att bilarna kan utnyttjas maximalt av olika personer under dagarna.

Konceptet finns redan ibland annat Oslo, Göteborg och Köpenhamn. Enligt vd Ulf Jakobsson har det visat sig fungera eftersom elbilar ännu är ganska dyra i inköp. Här betalar man bara när man använder bilen.

Men man vänder sig inte bara till företag som behöver fordonslösningar.

– Sex bilar ska placeras i centrala Helsingborg på två platser så att allmänheten också kan låna en bil, säger Ulf Jacobsson.

Att låna den kommer att kosta 59 kronor per timme och Ulf Jakobsson ser inte oväntat bara fördelar med systemet.

– Det är miljövänligt, vi kör bara på förnyelsebar energi vilket innebär noll utsläpp. Det kostar två kronor milen och så är den tyst, det tycker jag är skönt, säger Ulf Jakobsson.

Nästa år lanseras elbilar i bilhandeln

#Elbilar är klart dyrare än vanliga bilar och först nästa år kommer vanliga konsumenter att kunna köpa en elbil i bilhandeln. Först ut är Mitsubishi, Citroën och Peugeot. Bilen har 16 mils räckvidd på en laddning. Till sommaren 2011 ska Renault lansera två elbilar.

#Också Volvo och Saab satsar på elbilar men de når inte konsumentmarknaden förrän om några år.

#De elbilar som i dag finns för konsumenter är ombyggda bensinbilar. Fiat och Mercedes har sådana bilar.

#Den borgerliga alliansen lovade inför valet att införa en miljöbilspremie på 40 000 kronor för bland annat elbilar om de vann.

#Elbilar laddas via det vanliga elnätet. Ute i samhället är det fortfarande snålt med laddstolpar. I hela nordvästra Skåne finns det drygt 30 uttag. 24 av dem finns hos Ikea på Väla.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post