Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Skånska livsmedel har sällan skånska ägare

Skåne
Toppdelad

Redan den första mars kan Skånemejerier vara i utländsk ägo. Mejeriet blir då ett i raden av skånska livsmedelsföretag som sålts till utlandet. Enda undantaget är Pågen som fortfarande drivs som familjeföretag.

Findus

Annons:

Myntade begreppet djupfryst på 1940-talet och formades när Marabou köpte Bjuvs fruktvin & likörfabrik. Har i 70 år varit synonymt med frusna grönsaker, barnmat och färdigrätter.

Ägs nu av Londonbaserade Lion Capital, som bildades 2004.

Felix

Startade redan på 1800-talet med inläggningsättika. Men någon riktig ordning på affärerna blev det inte förrän på 1930-talet när tjecken Herbert Felix kom till Eslöv för att göra inlagda gurkor. Resten är historia.

Ägs nu av norska Orkla-koncernen genom Procordia Food AB.

Ramlösa

1707 öppnade Johan Jacob Döbelius Ramlösa brunn. En hälsokälla med alkaliskt vatten. Sedan 1895 har vattnet sålts på butelj och samma källa som då används fortfarande. Finns sedan 1990-talet även blandad med någon fruktsmak.

Ägs av den danska bryggerikoncernen Carlsberg.

Zoégas

1886 startade Carlos Zoéga en kaffehandel i Kullagatan i Helsingborg. Med enkla medel grundlade han ett företag som hittills överlevt på samma produkt i över 125 år. Knepet var att mörkrosta kaffet.

Ägs av den internationella koncernen Nestlé, med säte i Schweiz, som bland annat äger varumärkena Hemglass, Smarties och KitKat.

Pågen

Startade 1878 i Malmö och distribuerade till en början sitt bröd i egna mjölkbutiker. Blev rikstäckande på 1960-talet och internationellt på 1980-talet. Främsta export är Krisprolls. Har slukat bageriföretaget Pååls från Göteborg.

Är än i dag ett familjeföretag.

Perstorp Ättika

Startade som Skånska Ättiksfabriken och var först med ättiksyra som var starkare och drygare än den spritättika som använts tidigare. Har sedan starten sålts i samma graderade glasflaska som torde ha samma igenkänningsfaktor i Skåne som Coca-Colas glasflaska.

Ägs genom Perstorp Chemicals av franska Pai Partners.

Gillebagaren

Kakfabriken i Örkelljunga och Åsljunga som spritt skånska småkakor till utlandet. Mindre än en tredjedel av produktionen konsumeras i Sverige resten går på export. Grundades 1967.

Ägs av holländska Continental Bakeries.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
Relaterat

Ingen ko på isen – än

Skånemejerier kan bli franskt

Skånemejerier kan bli franskt

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post