Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Konkursbo med miljonskulder

Konkursbo med miljonskulder
Här tog pengarna slut. Ett tomt husskal stod kvar på tomten sedan bolaget försatts i konkurs

Konkursboet efter kapsejsade 3B Hus har i dag en skuld på mer än 4 miljoner kronor. Leverantörer och husköpare får inga pengar. Sparbanken Gripen, numera en del av Sparbanken Öresund, som står främst i kön av fordringsägare, har fått tillbaka 4,4 miljoner av totalt 5,5 miljoner kronor som lånats ut till bolaget.

Ägarna bakom det nystartade bolaget byggde samtidigt i privat regi ett hus i Brunnby, som mäklaren använde som referensobjekt. Avsikten var att huset skulle överföras till bolaget, men i stället fick man sälja det innan det var färdigbyggt. Bygget blev dyrare än beräknat och de har även åtagit sig andra jobb som ökat på skulderna.

Annons:

Ägarna har på olika sätt försökt rädda företaget. En begäran om företagsrekonstruktion avslogs eftersom banken sa nej och i januari 2011 var konkursen ett faktum.

Konkursförvaltare Peter Thörnwall tecknar en bild av ett företagande med brister i internkontrollen, slarv i bokföringen och felaktiga kalkyler som skäl till konkursen.

– De har saknat kompetens och erfarenhet för att genomföra projektet, säger han.

De snuvade köparna var intresserade av att köpa loss "sina" fastigheter och bygga klart med hjälp av någon annan byggare. Konkursförvaltaren hade också ett upplägg där de skulle få köpa halvfärdiga hus medan en annan intressent köpte resterande tre obebyggda tomter. Enligt honom föll det när en av intressenterna drog sig ur. I slutändan valde Peter Thörnwall, i samråd med banken, att välja en annan köpare som betalade 4,8 miljoner kronor för samtliga fem fastigheter.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Skåne
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post